Gazete Vatan Logo

İlk kez görüntülendi!

Uzak Doğu'da yaşayan gri başlı kız kuşu (Vanellus cinereus) Türkiye'de ve Avrupa'da ilk defa Samsun'un Bafra ile 19 Mayıs ilçeleri sınırlarında yer alan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunan Kızılırmak Deltası'nda gözlemlendi.

İlk kez görüntülendi!

Yaban hayatı uzmanı ve kuş gözlemcisi Emin Yoğurtcuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süredir Samsun Büyükşehir Belediyesi ve UNESCO iş birliğinde Kızılırmak Deltası'nda çalıştıklarını söyledi.

Yoğurtcuoğlu, alanda farklı habitatları fotoğraflamak için bulundukları sırada nadir bir tür olan gri başlı kız kuşunu fotoğrafladıklarını belirtti.

Kuşun Uzak Doğu'da yaşadığını, Türkiye ve Avrupa'da ilk defa görüldüğüne dikkati çeken Yoğurtcuoğlu, "Doğa Koruma ve Milli Parklar'da görevli Mustafa Akça tarafından gri başlı kız kuşu görüntülendi. Haberi alır almaz birçok doğasever ve kuş gözlemcisi gibi bölgeye geldik. Fotoğraflarda kuşun tanımlamasını yaptık. Eskiden kaçak binaların olduğu yerde kuşu görüntüledik." dedi.

Bu kuş türünün Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde görülmesinin çok önemli olduğuna işaret eden Yoğutcuoğlu, "Bugüne kadar bu kuş Türkiye ve Avrupa'da hiç görülmemiş. Daha önce bir kere Umman'da görülmüş en yakın. Normalde Hindistan'ı geçmeyen bir kuş. Nasıl buraya geldiği konusunda bir fikrimiz yok ama yolunu şaşıran kuşlar olabiliyor. Bazı türler bu şekilde yollarını şaşırıp gelebiliyor. Burada çıkması çok enteresan." diye konuştu.

Haberin Devamı

Kuşu çok yakın mesafeden gördüklerini ve fotoğrafladıklarını anlatan Yoğurtcuoğlu, bu türün Kızılırmak Deltası'nda görülmesinin Türkiye ve Avrupa'da kuş gözlemcileri ve fotoğrafçıları ile doğaseverlerde heyecan yarattığını dile getirdi.

Gri başlı kız kuşunun yazın üremek için Japonya ve Kore'ye çıktığını, Tayland, Vietnam, Laos ve Burma'da yaşadığını belirten Yoğurtcuoğlu, türün kış aylarında daha da güneye Endonezya'ya kadar inebildiğini ifade etti. Yoğurtcuoğlu, "Hindistan'ın batısına hiç geçmemiş bir tür. Şu an gerçek anlamda biz kuş gözlemcileri arasında 'bomba' dediğimiz bir olay yaşanıyor. Hatta Avrupa'dan dahi kuş gözlemcileri onu görmek için çıkıp gelebilir." dedi.

Kızılırmak Deltası'nın zengin bir habitat barındırdığını vurgulayan Yoğurtcuoğlu, bölgenin barındırdığı zenginliklerin yer alacağı çalışmalarını UNESCO yetkililerine ulaştıracaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Yoğurtcuoğlu, bu türle birlikte Türkiye'nin kuş türü sayısının 484'e ulaştığını, Kızılırmak Deltası'nda görülen tür sayısının 356 olduğunu aktardı. Yoğurtcuoğlu, gri başlı kız kuşu ile birlikte Avrupa'nın da dahil olduğu batı palearktik bölgedeki bin ikinci tür olduğunu kaydetti.

Doğa fotoğrafçısı Hasan Aktürk de gri başlı kız kuşunun Kızılırmak Deltası'nda ilk defa görülmesinin son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Türün Türkiye ve Avrupa'da daha önce görülmediğini söyleyen Aktürk, "Kızılırmak Deltası UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer aldı. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alması için çalışmalar yapılıyor. Bu kuşun burada görülmesi UNESCO Dünya Mirası için dev bir adım. Telefonlarımız susmuyor. İstanbul, Ankara, Çorum, Trabzon, İzmir gibi birçok ilden kuşu fotoğraflamak isteyen kuş fotoğrafçısı ve doğasever şu an deltada çalışıyor. Deltamız kuş fotoğrafçıları için çok önemli bir yer." diye konuştu.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak da Kızılırmak Deltası'nda yaptıkları çalışmalar ve uyguladıkları tedbirler sayesinde bölgede bitki örtüsü ve doğal yaşamın korunduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Daha önce kaçak yapıların olduğu yıkım çalışmaları sonrası doğaya kazandırılan alanda ender bir kuş türünün görülmesinin kendilerini ayrıca mutlu ettiğini dile getiren Albayrak, bölgenin kuş fotoğrafçıları ve doğaseverler açısından ilerleyen günlerde daha çok ziyaret edileceğini düşündüklerini söyledi.