Gazete Vatan Logo

İlk kez 'darbeci' dediler

Fas'ta iki devlet televizyonu, Mısır'daki olaylara ilişkin ilk kez "darbe", Cumhurbaşkanı Sisi için de "darbeci" ifadesini kullandı

Fas'ta iki devlet televizyonu, Mısır'daki olayları ilk kez "darbe", Cumhurbaşkanı Sisi'yi de "darbeci" olarak nitelendirdi.

Kanal 1 televizyonunda "Mısır'da askeri darbenin siyasete etkileri" adı altında yayımlanan raporda, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi için "darbenin lideri", darbeyle görevinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi için de "seçilmiş cumhurbaşkanı" denildi.

Raporda, şunlar kaydedildi:

"Mısır, Mareşal Abdulfettah es-Sisi'nin gerçekleştirdiği askeri darbeden bu yana güvenlik anlamında istikrarsızlık ve kaosa sahne oluyor. 3 Temmuz 2013 Mısır tarihinde benzeri görülmemiş bir gündü. Sisi liderliğinde gerçekleştirilen darbeyle seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi görevinden azledildi. Anayasa askıya alındı." Raporda ayrıca görüşüne başvurulan Fas Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Muhammed Benehmu da "Sisi liderliğindeki askeri darbe, Mısır'daki demokratik geçiş zincirini kırdı. Bu darbe, Mısır halkının özlemlerinin gerçekleşmesine engel oldu" diye konuştu.

Haberin Devamı

Fas'ta resmi kanallarda ilk kez söz konusu nitelemeler kullanılırken raporda, darbe karşıtlarına yönelik kanlı müdahaleye de değinildi. Müdahalelere dair ise "14 Ağustos 2013 kanlı bir gündü. Askerler ve polisler, Nahda ve Rabiatu'l Adeviyye meydanlarında darbe karşıtlarını dağıtmak için harekete geçti. Ölenlerin sayısı 500'ü aşarken binlerce kişi de yaralandı" ifadeleri kullanıldı.

Yine devlete ait olan Kanal 2 televizyonu da Mısır'daki ekonomik duruma ilişkin yayımladığı haberde, "Ekonomik durum, Mısır'ın demir yumrukla yönetileceği sonucuna götüren seçimlerin ardından göreve gelen Sisi'den sonra daha da kötüleşti" değerlendirmesinde bulundu.

Fas Kralı 6'ncı Muhammed Mısır'da yapılan seçimlerin ardından cumhurbaşkanlığı görevine gelen Abdulfettah es-Sisi'yi tebrik edenler arasında yer alıyor.