Gazete Vatan Logo

İlk iftar bugün

Ramazan başladı, ilk oruç bugün İstanbul’da 20:30, Ankara’da 20:12, İzmir’de ise 20:32’de açılacak.



Ramazan başladı, ilk oruç bugün İstanbul’da 20:30, Ankara’da 20:12, İzmir’de ise 20:32’de açılacak. Diyanet Başkanı uyardı: Akşam ezanını vaktinde okuyun...

İslam aleminin kutsal ayı, 11 ayın sultanı Ramazan, dün akşam kılınacak ilk teravih namazıyla başladı. Ramazan ayının başladığı bugün ilk iftar Ankara’da 20.12’de, İstanbul’da 20.30’da, İzmir’de 20.32’de açılacak. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ramazan dolayısıyla il müftülüklerine gönderdiği genelgeyle Ramazan ayında teravih namazlarının Tadil-i Erkana uyularak kıldırılmasını istedi. Yaz aylarına denk gelen Ramazan ayı için özel düzenlemelere de yer verilen genelgede, tatil kentleri dikkate alınarak ihtiyaç olan camilerde teravih namazının 2 rekatta bir selam verilerek kıldırılması konusunda uyarılar yer aldı. Ramazan aylarında zaman zaman çeşitli illerde yanlış zamanda ezan okunduğu yönündeki haberlerin önüne geçmek için genelgede, din görevlileri akşam vakitlerinde de mutlaka ezanın iftar vaktinde okumaları konusunda uyarıldı.

Genelgede, müftü, vaiz ve din görevlilerinin Ramazan ayı boyunca hastane, hapishane, çocuk ıslahevi ve çocuk yuvası gibi yerleri ziyaret etmeleri istendi. Genelgede, ihtiyaç sahibi, öksüz, yetim, hasta, yaşlı, fakir ve engellilerle ilgilenecek, maddi durumu iyi olan vatandaşların gösterişli iftar davetleri vermek yerine, halkla bütünleşmeyi sağlayan, ihtiyaç sahiplerinin iştirak ettiği iftarlara yönelmeleri yönünde öncülük yapılması tavsiyesinde bulunuldu.

En erken iftar Hakkari’de...

Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı ay olduğu için en kutsal ay olarak kabul edilen Ramazanda orucu en erken Hakkarililer, en geç de Çanakkaleliler açacak. Buna göre iftar Hakkari’de 19.23’de Çanakkale’de 20.39’da yapılacak. Ramazan ayının ilk günü imsak vakti Ankara’da 03.56’da, İstanbul’da 04.06’da, İzmir’de 04.26’da girecek. İftar ise Ankara’da 20.12’de, İstanbul’da 20.30’da, İzmir’de 20.32’de olacak. İlk gün Ankaralılar 16 saat 16 dakika, İstanbullular 16 saat 24 dakika, İzmirliler ise 16 saat 6 dakika oruç tutacak.

İlk teravih namazı için ezan Ankara’da 21.48’de, İstanbul’da 22.09’da, İzmir’de 22.04’de okunacak.

Kadir gecesi 26 Ağustos’a denk gelen Ramazan ayında 29 Ağustos Pazartesi son oruç tutulacak. 30 Ağustos Salı günü ise üç günlük Ramazan Bayramı başlayacak.

Tempolu yürüyüş yapın

tatlıyı 2 saat sonra yiyin

Uzmanlar, Ramazan ayında, oruç tutanların beslenme şeklinin değişmesi ve öğün sayısının azalmasına bağlı kilo artışı sorunu yaşamamaları için günlük aktivite miktarının iftardan sonra artırılmasını öneriyor. Halsizlik nedeniyle gün içinde hareketten kaçınılmasının yağlanmayı artırabileceğini belirten uzmanlar, Ramazan’ın kilo almadan bitirilebilmesi için mutlaka iftardan 1-1,5 saat sonra 45-60 dakikalık tempolu yürüyüş yapılmasına dikkat çekiyor.

Medicana International Ankara Hastanesi’nden diyetisyen Müge Özturna, Ramazan’-da uygun beslenme programının yapılması gerektiğini belirterek, “Oruç tutanlar 16 saat aç kalıyor. Bu açlık süresinde kan şekeri düşer. Sahura da kalkılmadığında kan şekerinin düşüşü günün erken saatlerinde başlar ve daha düşük değerlere ulaşır. Bu nedenle az ve sık beslenme ilkesi kan şekerini dengelemek için mutlaka uygulanmalı. Öğünler, sahur, hafif iftar, akşam yemeği ve ara öğün olarak düzenlenmeli”dedi.

“Sahurda, kıymalı sebze yemekleri veya tahıl çorbaları, kepekli ekmek, az tuzlu peynir, meyve ve bol su içilmeli” diyen Özturna, çok tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden de kaçınılmasını istedi. İftarın ise çorba ile açılması ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmesini öneren Müge Özturna, “İftara su, çorba, peynir, zeytin, hurma veya kuru kayısı ile hafif başlamalı. Tatlılar da hamurlu ve kızartma değil daha çok sütlü olmalı ve iki saat sonra yenmeli. Örneğin güllaç çok uygun” dedi.

Gül, twitter’da oruç tutanlara

kolaylıklar diledi

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ramazan’da oruç tutanlara kolaylık diledi. Gül, twitter hesabına, zamanın çok hızlı geçtiğini ve bir Ramazan ayının daha geldiğini belirterek, “Oruç tutan herkese kolaylıklar diliyorum” diye yazdı. Afrika’daki açlık konusuna da dikkati çekmek istediğini ifade eden Gül, şunları kaydetti: “Geçen cuma Afrika’daki açlık konusunda yaptığım yardım çağrısı siyasi gelişmelerin gölgesinde kaldı. Gelenek, kültür ve inançlarımız açısından ayrı bir özelliği olan bu ay vesilesi ile insani konulara daha çok ilgi göstermemiz gerekiyor. Bu vesile ile özellikle Afrika’da açlık ve susuzluk içinde, çok zor durumda olan insanlara karşı herkesi daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu konuda, harekete geçen kamu veya sivil toplum örgütlerine, az çok demeden destek olunmasının bu ayın ruhuna uygun olacağını düşünüyorum.” Gül, ayrıca, öğretmenlik ve diğer bazı kamu kuruluşlarında çalışan kadrolu-sözleşmeli vatandaşların sorunları hakkında çok sayıda mesaj aldığını belirterek, “Öğretmen atamaları başta olmak üzere, tüm bu sorunları Sayın Başbakan’a ileteceğim” dedi.

Haberin Devamı