Gazete Vatan Logo

İlk hedef cari açık ve işsizlik

Seçimler bittikten sonra ekonomide biriken sorunların üzerine gidilmek üzere düğmeye basılacak

Cari açığı kontrol altına alacak bir dizi tedbir belirlendi ve bunların devreye sokulması için seçimlerin tamamlanması beklendi. Teşvik sistemi yenibaştan tasarlanacak. Beyaz eşya ve otomobilde vergi artışları gündemde. Kredi genişlemesine karşı BDDK bankalara tek tek önlem alacak. Vatandaşın kredi alması zorlaşacak.

Türkiye seçim sonuçlarına kilitlenirken, ekonomide seçim sonrası alınacak tedbirler de netleşmeye başladı. Türkiye, artık alarm veren cari açığa önlem amacıyla seçimlerin hemen ardından tüketimi kısacak ve talebi yavaşlatacak tedbirlerle tanışacak. Plana göre Türkiye’nin yılın ikinci çeyreğinde büyüme oranı da düşecek. Ekonomide bir süredir yaşanan ısınmaya karşı soğuk duş etkisi yaratacak yeni önlemlerin hem reel sektörü hem de finans sektörünü doğrudan etkileyeceği belirtiliyor.

Büyüme yavaşlayacak

Ekonomi yönetimini radikal davranmaya zorlayan önlemlerin hareket noktasını, alarm veren cari açığın kontrol altına alınması oluşturuyor. Buna göre, seçim sonrası oluşacak hükümet, halen uygulanmakta olan teşvik sistemini cari açığı hedefleyecek şekilde yenibaştan tasarlayarak, yürürlüğe sokacak. Bu kapsamda ithal ikame sektörler ile ihracata dönük sektörlerin özel teşviklerle desteklenmesi söz konusu. Hükümetin uluslararası ticaret kuralları nedeniyle ithalata vergisel engeller koyması mümkün olamadığı için ithalatın hızını kesecek önlemler, dolaylı önlemlerden oluşacak. Finans sektörünü zorlayacak yeni kararların da hazırlandığı belirtiliyor. Buna göre başta tüketici kredilerinin hızı kesilecek.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da önceki gün katıldığı bir TV programında işaretini verdiği önlemler konusunda ilgili kurum kaynakları hazırlıkların devam ettiğini belirtirken, hazırlıklarla ilgili detaylar şöyle:

DEMİR ÇELİK’E ÖNLEM GELİYOR

Reel sektörü etkileyecek şekilde dış ticaret işlemlerinde yeni düzenlemeler düşünülüyor. Mayıs ayında dahilde işleme rejiminde yapılan bazı kısıtlarla cari açığı önlemeye dönük önlemlerin benzerleri planlanıyor. Buna göre cari açığı frenlemek için başta otomotiv olmak üzere döviz kullanım oranı yüzde 80’den yüzde 65’e düşürülmüştü. Benzer şekilde döviz kullanım oranı çimento, cam, toprak, ve seramik ürünlerinde % 60, tekstilde yüzde 70, konfeksiyon ve orman ürünlerinde ise yüzde 65’e düşürüldü. Yeni dönemde diğer sektörlerde farklı ürünler için benzer önlemlerin geleceği kaydediliyor. Özellikle metal sanayi ile demir çelik sanayi için dahilde işleme rejimi kapsamında bazı önlemler bekleniyor.

OTOYA VERGİ SÜRPRİZ OLMAZ

Beyaz eşya, otomobil gibi ürünlerde ÖTV, KDV artışlarının değerlendirildiği belirtiliyor. Daha önce de beyaz eşya ve otomobilde vergi indirimi yaptığına dikkat çeken kaynaklar, benzer şekilde ek ÖTV ya da alım satımında maliyet artırıcı bazı vergisel düzenlemelerin tartışıldığını belirtiyorlar.

TEŞVİKLERE AÇIK PERSPEKTİFİ

Hükümet yatırım teşvik sistemini yenibaştan tasarlayacak. Bu çalışma iki türlü yürüyecek, bir yandan bölgesel gelişmişlik düzeylerine göre teşvik alan 1, 2, 3 ve 4. bölgeler yeniden tanımlanacak. Böylece birçok il daha az gelişmiş bölyge düzeyine alınması, böylece daha fazla teşvik alması sağlanacak. Öte yandan sektörel teşviklerin, cari açığın azaltılmasını sağlayacak şekilde bazı sektörler için özel olarak tasarlanacağı belirtildi. Buna göre ithal ikame sektörlere, özel teşvikler planlanıyor.

VATANDAŞA KREDİ ALMAK ZOR

Finans sektörünü zorunlu karşılıtklar, konut kredilerinde yüzde 75 sınırı gibi yöntemlerle sınırlayan kararlara ek olarak yeni dönemde, tüketici kredilerini azaltıcı yeni önlemler üzerinde çalışılıyor. BDDK’nın, vatandaşın kredi taleplerinin karşılanmasında zorlayıcı kurallar getirilmesinden, kredilerde vade sınırlandırmasına kadar bir dizi önlem planladığı belirtiliyor. Aynı şekilde konut kredilerine KKDF getirilmesi yönündeki çalışmanın da ekonomi yönetimi tarafından benimsendiği, yılın ilk yarısına ilişkin verilerin netleşmesinin ardından uygulamanın hayata geçirileceği belirtiliyor.

MERKEZ ERKEN FAİZ ARTIRABİLİR

Merkez Bankası’nın seçimlerin hemen ardından, beklenenden erken şekilde faiz artırımına başlayabileceği de belirtiliyor. Kaynaklar, Merkez Bankası’nın para politikası kararlarında bağımsızlığı hatırlatıldığında, “Yeni dönemde oluşturulan Finansal İstikrar Kurulu’nun bir üyesi olarak Merkez Bankası’nın da ekonomiyle ilgili diğer kurumlarla koordinasyon içinde üzerine düşeni yapacağını” belirtiyorlar.

BDDK’DAN BANKAYA ÖZEL ÖNLEM

Ayrıca finans sektörüne dönük birebir denetimini artıracak olan BDDK’nın, yüzde 25 kredi büyümesi sınırına uygun olmayacak şekilde hareket eden bankalara tek tek yaptırımlar uygulayacağı vurgulanıyor. Buna göre bazı özel bankaların BDDK’nın şimdiden radarına girdiği, kredilerinde hız kesmedikleri için özel önlemlere maruz kalabilecekleri belirtiliyor.

Haberin Devamı