Gazete Vatan Logo

İlk hafta tablosu!

66 aylıktan büyükler rekor kırdı, küçükler okuldan kaçtı

Yeni eğitim sistemi yüzünden bu yıl ilk kez okula başlayacakların sayısında azalma olacağı iddia edilmişti. Sonunda İstanbul’da ilk haftanın eğitim tablosu ortaya çıktı. 60-66 ay arası çocuklarda katılım oranı sadece yüzde 17 olurken, 66 ay ve daha büyüklerde bu oran yüzde 97’ye çıktı

4+4+4 eğitim sistemiyle ilgili haftalardır süren tartışmalar devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilköğretim okullarında, birinci sınıfa başlayacak öğrencilerin uyum sorunu yaşamaması için bir hafta önceden ders başı yapıldı. Tartışmaların odağındaki konulardan biri de 60-66 aylık çocukların okula katılım oranıydı. Bugüne kadar birçok veli çocuğuna rapor almak için hastane kapılarını aşındırdı. İstanbul’daki durumu en yetkili isim olan İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız’a sorduk.

‘Yüzde 83’ü okula gelmedi’

“İstanbul genelinde adrese dayalı kayıt sistemine göre okula başlaması gereken 373 bin öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerden 114 bini, isteğe bağlı olan 60-66 ay yaş dilimindeki çocuklardan oluşuyor. 66 ay ve üzerindeki yaş grubunda okula başlayacak öğrenci sayısı ise 259 bin kişiden oluşuyor. 60-66 ay yaş grubundaki 114 bin öğrenciden ilk haftadaki uyum dönemine katılanların sayısı İstanbul genelinde 22 bin öğrenci. Yani bu yaş grubunda okula katılım yüzde 17 oranında. Uyum haftasında okula gelmeyen 60-66 aylık yaş grubundaki öğrenci sayısı 92 bin ve oranı ise yüzde 83.”

‘66 aydan büyükler okullu oldu’

“66 ay ve üzeri yaş grubunda adrese dayalı kayıt yaptırması gereken 259 bin öğrenciden sadece 8 bini rapor beyan etmiş durumda. Bu grupta okula katılım oranı yüzde 97. Öğrenci ve velilerin yoğun bir eğitim talebi olduğu görülüyor. 66 ay ve üzerindeki grupta okula gelmeyecek öğrenci oranı ise yüzde 3.”

‘İstanbul’da 40 yeni okul açıldı’

“İstanbul genelinde aldığımız tedbirlerle sorunsuz bir şekilde eğitim yılına başladık. Birkaç ufak aksaklık yaşanmış olabilir. Böylesine büyük bir eğitim reformunda birkaç münferit aksaklık yaşanması anormal bir durum olmamalı. 40’a yakın yeni okulumuzun birçoğunu yeni eğitim yılına yetiştirdik. Kalan birkaç okul önümüzdeki günlerde hizmete girecek. Yıl sonuna kadar 4 bin 905 sınıfta eğitim veriliyor olacak.”

‘Sınıf mevcudu 44’ü geçmeyecek’

“İstanbul’da sabah saat 05.30 veya 6.30’da dersbaşı yapılması söz konu değil. Ders zili 07.30 çalıyor. Okulların fiziki alt yapılarının yenilenmesi için önemli çalışmalar yaptık. Öğretmenlerimiz yeni eğitim yılına hazırlandılar. İstanbul’daki ortalama sınıf mevcudu 44’ü geçmeyecek. Bu yıl eğitime kazandırdığımız yeni derslikler sayesinde kaliteli bir eğitim sunmayı hedefliyoruz. İstanbul’da 60-70 kişilik sınıfların olması söz konusu olamaz.”

Haberin Devamı