Gazete Vatan Logo

İLK GÜN İZLENİMİ Kuliste kabine toto

İLK GÜN İZLENİMİ Kuliste kabine toto

Kimi özel fotoğrafçısıyla gelmişti Meclis’e, kiminin ilk gün fotoğraflarını cep telefonuyla aile üyeleri çekiyordu. Bazısının kucağında daha birkaç aylık çocuğu, bazısının yanında anne babası, bazısınınsa torunları vardı. Yeni milletvekillerinin heyecanıyla eskilerin tecrübeli tavırlarının harmanlandığı bir gündü dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde. İktidar kulisindeki gündemin iki ana başlığı vardı. İlki henüz birkaç saat önce seçilmiş olan Meclis Grup Başkanı (Naci Bostancı) ve başkanvekilleri; ikincisiyse Pazartesi akşamı açıklanacak bakanlar kuruluna dair tahminler, öngörüler… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın art arda gelen iki açıklaması sonrası kafalar karışmıştı. Genel kanaat, ‘sürprizi bol bir kabine olacağı’ yönündeydi. Doğrusuysa, kimsenin henüz net bir bilgiye sahip olmadığıydı açıkçası.

MHP Yıldırım’ı biliyordu

Ve Meclis Başkanlığı konusu… AK Partililerin çoğunun tahmini Binali Yıldırım’ın Meclis Başkanı olacağı yönündeydi. İlginç olansa, aynı konunun Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekilleri arasında ‘tahmin’ değil, ‘bilgi’ olarak konuşuluyor olmasıydı. MHP’nin milletvekillerinden biri, “Binali Yıldırım” dedi kesin bir ifadeyle. “Kesin mi” sorusuna da, “Bize öyle söylendi” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Bu anekdotun yaklaşık iki saat sonrasındaysa, AK Parti’nin TBMM Başkanlığı’na Yıldırım’ı aday gösterdiği haberi geldi. Bu arada MHP’liler arasında Bekir Bozdağ’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacağı da konuşuluyordu. Bakalım, Binali Yıldırım’ın meclis başkanlığı gibi bu da doğru çıkacak mı?

Muhalefette hareket

Cumhur İttifakı’nın parçası olan MHP fiilen iktidar ortağı ama ilk gün; belki de eski alışkanlıkla, MHP’liler muhalefet kulisindeydi. MHP Kocaeli Milletvekili, eski futbolcu Saffet Sancaklı ile sohbet ederken yanımıza CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz geldi. CHP’li Öztürk, MHP’li Sancaklı’yı tebrik etti. Sancaklı da aynı iyi dileklerle karşılık verdi Öztürk’e. Biraz ötede, İYİ Parti sözcüsü, İzmir Milletvekili Aytun Çıray, eski partisi CHP’li arkadaşlarıyla sohbetteydi.

Haberin Devamı

Şık: Hayat çok garip

“Hayat çok garip… Türkiye de garip bir ülke.” Meclis bahçesinde karşılaştığım Ahmet Şık’ın sözleri bunlar. Halkların Demokrasi Partisi’nden (HDP) İstanbul Milletvekili olarak Parlamento’ya gelen gazeteci Şık, yemin törenine ailesiyle birlikte gelmişti. Ayaküstü sohbette bir ilk mesaj rica ettim, o da biraz düşünüp şunları söyledi, yüzünde acı bir gülümsemeyle: “Hayat çok garip… Önce Ergenekon, sonra FETÖ, şimdiyse buradayım, Meclis’te. Bu da Türkiye’nin özeti aslında. Hayat gerçekten garip, Türkiye de garip bir ülke.” Teşekkür ettim. Yeminini etmek üzere Meclis ana binasına doğru hareketlenirken, “Bu daha başlangıç” dedi gülerek. Ahmet Şık’ın ilk mesajının son cümlesi de bu oldu.

CHP’li Abdüllatif Şener

Muhalefet kulisinde Abdüllatif Şener ile konuştuk. Şener artık Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili.

- Sayın Şener, hayırlı olsun…

- Teşekkürler.

- Yeni döneme dair ilk mesajınız nedir?

- Her şeye rağmen, Türkiye’de antidemokratik bir yönetim anlayışına karşı duruşun merkezi burası olacak.

Haberin Devamı

- CHP’yi mi kast ediyorsunuz yoksa topyekun Meclisi mi?

- Türkiye Büyük Millet Meclisi olacak. Antidemokratik yönetim tarzına direnişin kalbi, yine de Meclis olacak.

***

Özetle, Meclis rengarenkti yemin gününde…