Gazete Vatan Logo

İlk Çanakkale zaferi 1657’de!

Katolik Ruhani Reisler Kurulu tarihçisi Dr. Rinaldo Marmara, 50 sayfadan oluşan çok özel bir el yazmasını gün ışığına çıkardı.

İlk Çanakkale zaferi 1657’de!

Türk tarihinde Çanakkale Zaferi dendiği zaman akla 18 Mart 1915 gelir. Oysa bu tarihten 258 yıl önce yine Çanakkale’de Osmanlı tarihi açısından çok önemli bir zafer kazanıldı.

Gizemli şövalye

Dr. Rinaldo Marmara’nın gün yüzüne çıkardığı el yazması, Osmanlı donanmasının Venedik ablukasını kırdığı ve tarihe ‘İlk Çanakkale zaferi’ olarak geçen savaşı anlatıyor. Anlatılanlara göre el yazması Papa VII. Alessandro’nun yeğeni tarafından komuta edilen Papalık donanmasında görevli gizemli şövalye Perugialı Marco Antonio tarafından kaleme alındı.

18 Mart 1915 Çanakkale Savaşı’nda yaşanan Seyit Onbaşı olayının benzeri 1657 yılındaki Çanakkale Savaşı’nda da yaşandı. Türkler tarafından atılan top sonucu Venedik Amiral gemisi battı.

Kör Kaptan olarak bilinen Venedik Donanmasının başı Amiral Lazzoro Mocenigo hayatını kaybetti. Olay el yazmasının yine 27 Haziran tarihi altında bahsediliyor. “Yaşanılan aylaklık, askerlerde yeni ve cüretkâr fikirler oluşmasına sebep oluyordu. Malega ve Gelibolu limanlarında ya da Marmara Denizi’nin başka yerlerinde dağınık bir şekilde bulunan Osmanlı donanmasını yakmak ve hisarları geçme fikri önerildi. Bu teşebbüsü en çok teşvik eden şahıs, PrioreBichi oldu. Fakat bu öneri, gerçeğe dönüşmedi.” n HABER MERKEZİ

Haberin Devamı