Gazete Vatan Logo

İlk arabulucu!

Gizem Tan taraflar arasında uzlaşmayı sağladı

Mahkemelerin iş yükünü azaltması beklenen Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 22 Haziran’da uygulamaya girdi. İlk arabuluculuk görüşmesinde Avukat Gizem Tan taraflar arasında uzlaşmayı sağladı.

Yargılama sürelerini azaltma ve mahkemelerin iş yükünü hafifletmede çözüm olarak görülen Arabuluculuk Kanunu 22 Haziran’da yürürlüğe girdi. Kanunun uygulamaya geçilmesinden sonra ilk arabuluculuk görüşmesi ise 24 Haziran’da yapıldı.

Avukat Gizem Tan’ın yürüttüğü 5 seans süren görüşme sonrasında taraflar arasında uzlaşma sağlandı. Boşanmak isteyen bir çiftin arabuluculuk yapması için başvurduğu Avukat Tan, nafaka ve velayet konularında mahkemeye gitmeden çift arasında orta yolu buldu. Görüşme sonucunda uzlaşmaya varılan arabuluculuk sonrasında çocuğun velayeti anneye verilirken, nafaka konusunda da anneye 750 lira ödenmesine karar verildi.

Tek celsede bitecek

Bundan sonra mahkemeye sadece boşanma davası açılacağını belirten Avukat Tan “Mahkemeye gitmeden çözülebilecek bu tip konularda uzlaşmaya varılması, mahkemelerin yükünü hafifletecektir” dedi. Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan ücret tarifesine göre görüşmelerin saat ücretleri 80 ile 140 lira arasında belirlendi.

Hukuk mezunu olmak şart

Arabulucular Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yazılı ve sözlü sınav ile seçiliyor. Hukuk Fakültesi mezunları arasından 5 yıllık kıdeme sahip olanların girebildiği yazılı sınavı geçenler bakanlığın sözlü sınava çağırılıyor. Sözlü sınavda başarılı olanlar arabulucu olarak görev yapmaya başlıyor. Aile, ticari, işçi - işveren uyuşmazlıkları gibi özel hukuk konularında başvurulan arabulucular özel ve resmi olarak ikiye ayrılıyor. Özel arabulucular, kendi mesleğini yürütürken, kişilerin dava açmadan başvurması halinde arabuluculuk yapabiliyor. Resmi arabulucular ise adliyelerde hazır bulunuyor ve davanın görüldüğü esnada mahkeme tarafından atanabiliyor.

Haberin Devamı