Gazete Vatan Logo

İlk adım kamu bankalarından

Kamu bankalarının faizleri düşürecek bir çalışma yaptığını düşündüğünü söyleyen Ertem, “Önümüzdeki günlerde faizleri düşürecek adımlar atılacaktır” dedi

İlk adım kamu bankalarından

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, bankacılık sektörü kredi faizleri ile ilgili bir açıklamada bulundu. Ertem, bir TV programında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinde şu anda en büyük sorunun daralan para piyasaları ve yüksek faiz olduğunu vurguladı. Ertem, Kredi Garanti Fonu (KGF) ile kamu bankalarının alacak tarafının güçlendirildiğini bildirerek, “Bankaların artık faizleri düşürecek yönde bir çalışma yaptıklarını düşünüyorum” diye konuştu. Önümüzdeki günlerde kamu bankalarının bu yönde bir adım atması öngördüğünü belirten Ertem, “Umarım faizlerin düştüğünü görürüz” ifadesini kullandı.

Cemil Ertem, faizlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) banka sistemine kadar yüksek olduğunu ve bunun enflasyon ile cari açıktan daha önemli bir sorun olduğunu dile getirdi. Ertem, “Enflasyonun fonlama maliyetinin altında kaldığını görüyoruz, bu da TCMB’nin dikkat etmesi gereken durum. Bu anlamda TCMB ‘gereksiz sıkı para politikası uyguluyor’ diye sorgulanabilir” dedi.

Konut faizi düşmeli
“Türkiye’de konut faizleri şu anda yüksek, bu da sektörde durgunluk tehlikesine yol açıyor” değerlendirmesini yapan Cemil Ertem, “Konut faizleri yüzde 1’in üzerine çıktığında konut tarafında durgunluk tehlikesine yol açabiliyor. Konut yapı tasarruf sistemini hemen hayata geçirmemiz lazım” dedi.

Haberin Devamı