Gazete Vatan Logo

İlk adım ‘Hak ve Özgürlükler’

Uzlaşma Komisyonu yol haritasını belirledi

48 maddelik uzlaşma, ‘Temel Hak ve Özgürlükler’ ile ‘Yargı’da arttırılacak.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in liderler turunun ardından “yeni süre uzatımı” alan TBMM Uzlaşma Komisyonu, ilk toplantısında bundan sonraki çalışmalarına ilişkin yol haritasını belirledi. Yaz boyunca haftaiçi her gün toplanma kararı alan komisyon, halen 48 olan uzlaşılan madde sayısını arttırmak için öncelikle partilerin “kırmızı çizgi” direnişinin en az olduğu “Temel hak ve Özgürlükler” ve “Yargı” bölümlerinden başlayarak müzakerelerini sürdürecek.

CHP’den şartlı evet’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, yeni anayasa yerine “Uzlaşılan maddelerden oluşacak kısmi paketi Meclis’ten geçirelim” önerisinin “gündem” yapılmadığı toplantıda AK Parti, MHP ve BDP bu konuda resmi görüş belirtmezken, CHP’li üyelerden de böyle bir pakete “şartlı evet” diyecekleri mesajı geldi. CHP’li üyeler “yasama dokunulmazlığı” gibi tutuklu milletvekilleri sorununu çözecek maddelerin de yer alacağı bir “kısmi pakete” sıcak bakabilecekleri mesajını verdi.

‘Topal atı vurdunuz’

Toplantıda Çiçek’in çalışma ve üretim performansına ilişkin komisyona yönelttiği eleştirilere ise, üyelerden tepki geldi. CHP’li Atilla Kart, “Şu kadar günde şu kadar saat çalıştılar gibi açıklamalarınızla komisyonu hedef göstermeniz, adeta arenaya atmanız doğru olmadı. Komisyonun tembel olduğu vurgusunu yapmanız kabul edilemez. Başarılara sahip çıkıp, başarısızlığı komisyona havale etmenizi yadırgıyoruz” dedi. CHP’li Rıza Türmen de, “Açıklamalarınız komisyonun itibarına darbe vurmuştur. Topal atı vurdunuz” ifadesini kullandı. Çiçek’in Türmen’in bu sözlerine “Belki atı değiştirmek gerekir” esprisiyle karşılık verdiği öğrenilirken, AK Partili Ahmet İyimaya da “Mesai müddeti ile performans arasında ilişki kurulamaz” diyerek Çiçek’e örtülü sitemde bulundu. Çiçek ise bu eleştirilere, “Şahsımla ilgili sözlere yanıt vermeyeceğim.

‘Mesai sınırı olmadan’

Toplantıda bundan sonraki çalışma usülüne ilişkin de kararlar alındı. Buna göre komisyon, “Başkanlık Sistemi” tartışmalarının yoğun biçimde yaşandığı “Yürütme” ve “Yasama”, değiştirilemez madde tartışmasının yaşandığı “başlanıç” bölümü gibi partilerin “kırmızı çizgilerinin” yoğun olduğu bölümler yerine komisyonun şu ana kadar en geniş uzlaşmayı sağladığı “Temel Hak ve Özgürlükler” ile henüz 2 maddesi üzerinde tam mutabakat sağlanabilen “Yargı” bölümü üzerinden başlayarak halen 48 olan uzlaşılan madde sayısını arttırmaya çalışacak. Bu bölümlerin tamamlanmasının ardından da “kritik” bölümlere geçilecek. Komisyon yaz boyunca haftaiçi 5 gün, mesai sınırı olmaksızın çalışacak. Uzlaşılamayan maddeler üzerinde parti uzmanlarının ön çalışma yapması yöntemine devam edilecek. Uzmanların çalışmalarında sağlanan uzlaşmalar daha sonra üyelerce tartışılacak.

CHP’nin iki şartı var

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan’ın Uzlaşma Komisyonu’nda benimsenen 48 maddenin Meclis’ten geçirilmesi çağrısına “Başbakan eğer siz demokratik ve özgürlükçü anayasa istiyorsanız, gerçekten samimiyseniz, gelin parlamento kapanmadan seçim barajı ve tutukluluk süresini düzenleyelim” yanıtını verdi.

BDP: Yetmez ama evet

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Başbakan Erdoğan’ın Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda mutabakata varılan maddelerin çıkartılmasına yönelik önerisine ilişkin, “Mutabakata varılan 48 madde Genel Kurul’a gelirse ‘yok, hayır’ demeyiz. Sonuçta 4 grup bu maddeler üzerinde bir mutabakata varmış. Yetmez ama ‘evet’ diyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı