Gazete Vatan Logo

İlk 10’a girmek için Söğüt Pazarı modeli

İstanbul'u dünyanın ilk 10 pazarı arasına sokacaklar

Borsa İstanbul ilk 10 finans merkezi arasına Söğüt Pazarı modeliyle sokacaklarını söyleyen Başkan İbrahim Turhan, “Osman Gazi, Söğüt’e geldiğinde ticaret için elverişli tüm ortamı sağlamıştı” dedi

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, İstanbul’u dünyanın ilk 10 finans merkezi arasına Söğüt Pazarı modeliyle gireceğini söyledi. KKTC’de düzenlenen toplantıda konuşan Turhan Söğüt Pazarı modelini şöyle anlattı: “Osman Gazi, Söğüt’e geldiğinde 400 çadırlı bir gruptu. Etrafı düşmanlarla çevriliydi. Çevresinde kendisinden daha büyük beylikler vardı. Düşmanlarına karşı bir strateji geliştirdi. Etrafta fıkıhçıları davet etti. Kendilerin özel ihtimam gösterdi. Sonra tacirler tarafından getirilecek mallara her türlü riske karşı garanti verdi. Kuracağı pazara girişi serbest bıraktı vergisel kesintiler olmayacağının hukuksal güvencesini verdi. İnsanların ticaret yapmaları için elverişli ortamı sağladı. Tüccarlar tarafından sorunların hukuksal olarak işlerin çözülüceği görülünce, piyasa genişledi. Şimdi bende Borsa İstanbul’da bu modeli planlamak istiyorum.”

Kıbrıs’lı firmaları Borsa İstanbul’a davet eden Turhan, Borsa İstanbul’un, öncelikle Türkiye’ye yakın bölgeleri daha sonra da Asya’nın doğusu ve diğer merkezlerdeki şirketlerin sermayelerini halka açtıkları güçlü bir finans merkezi olacağını vurguladı.

Baş tacı olursunuz

Şu an 45 ülkede 8 iş ortağıyla gerçekleştirilen anlaşmalarla bu süreci hızlandırdıklarını dile getiren Turhan, “Bu vesileyle 10 Temmuz 2012’de Merit Turim Grubu’nun halka arz töreninde yaptığım daveti tekrarlamak istiyorum. KKTC’deki firmalarımızı Borsa İstanbul’a bekliyoruz. Yavru Vatan’daki şirketlerimiz baş tacı edilecek, el üstünde tutulacak. Buradan sesleniyorum, başımızın üzerinde yeriniz var, gelin. Size her türlü desteği vereceğiz, Borsa İstanbul’da yerinizi alın” dedi.

Merit örnek olacak

Türkiye’de halka açılan ilk Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti şirketi olan ve toplantıya ev sahipliği yapan Merit International Hotels & Resorts’ün Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek, “Kıbrıs’ta yatırım yapmak çok zor bir süreçti. Ancak, bugün geldiğimiz noktada KKTC dünyada tercih edilen turizm destinasyonlarından biri haline geldi. Biz bu güçten cesaret alarak Borsa İstanbul’da geçtiğimiz yıl Temmuz ayında işlem görmeye başladık. İnşallah bizi başka yatırımcılar da takip edecek” dedi.

KKTC bankaları dışa açılsın

Panele katılan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, önümüzdeki 30 yıl içerisinde yabancı sermaye kavramının tamamen ortadan kalkacağını, dünya finans piyasalarının entegre bir yapıya ulaşacağını söyledi. KKTC’nin bugün sağlam bir finansal yapıya sahip olduğuna vurgu yapan Eroğlu, “Hükümet olarak özel sektöre bankalarımızla güçlü destek veriyoruz. Şimdi KKTC bankacılık sektörünün dışa açılması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye üzerinden bankacılık sektörünü dışa açmalıyız” dedi.

Haberin Devamı