Gazete Vatan Logo

İlk ‘özgür’ seçim

Mübarek’in devrilmesinden 15 ay sonra cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gittiler

Oylama sonucunda ipi kimin göğüsleyeceğine dair tahmin yürütülemiyor. Ancak yarışın muhafazakârlarla laikler arasında geçmesi bekleniyor.

Mısır’da 30 yıllık Mübarek rejiminin ardından yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda oy verme işlemi başladı. Seçimlere yoğun ilgi gösteren Mısırlılar, sandıkların önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Dün saat 08.00’de başlayan oy verme işlemi saat 19.00’da sona erdi ve bu sabah yeniden başladı. Oy sayımına bu akşam oylamanın tamamlanmasının ardından başlanacak. Birinci turda yarışan 12 adaydan birininin yüzde 50’den bir fazla oy alamaması halinde ikinci tur seçimler 16-17 Haziran’da yapılacak. Kesin sonucun 21 Haziran’da açıklanmasının ardından da yeni devlet başkanı 1 Temmuz’da göreve başlayacak. Ancak yeni anayasa onaylanmadığı için cumhurbaşkanının görevlerinin netleşmemiş olması, ordu ile sürtüşme korkularını gündeme getiriyor.

Hepsinin şansı var

Seçim, laiklerle İslamcıları, devrimcilerle Mübarek yanlılarını karşı karşıya getiriyor. Seçimlerden önce yayımlanan anketlerde, Arap Birliği’nin eski Genel Sekreteri Emir Musa, Mübarek rejiminin son Başbakanı Ahmet Şefik ve bağımsız aday Abdülmunim Ebu El Fütuh favori gösterildi. Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi de en güçlü adaylardan. Ancak tüm adayların şansı olduğu belirtiliyor.

Favori adaylardan Abdülmunim Ebu El Fütuh, “Güçlü Mısır” sloganı ile başladığı seçim yarışında, Muhafazakar, Reformist İslamcı kesim ile gençlerin oylarını hedefliyor. Selefi Nur Partisi de Ebu El Fütuh’u destekleyeceğini açıkladı. Selefi Nur Partisi, meclis seçimlerinde yüzde 25’e yakın oy almıştı. Muhammed Mursi’nin arkasında ise Müslüman Kardeşler’in güçlü örgüt desteği var. Arap Birliği eski Genel Sekreteri Emir Musa, seçim kampanyalarında sık sık gelecek dönem için seçilecek cumhurbaşkanının devlet tecrübesi olması gerektiğini vurgularken, “Mısır’ı kalkındırabiliriz, beraberce yapabiliriz” sloganları kullandı. Ülkede yaşayan Hristiyan azınlık başta olmak üzere laik kesimin Musa’yı desteklemesine kesin gözle bakılıyor.

Mübarekçiler de iddialı

Mübarek rejiminin son Başbakanı Ahmet Şefik, “Söz yok icraat var” sloganı ile girdiği cumhurbaşkanlığı yarışında şans arıyor. Şefik’e eski rejimi destekleyenler, laikler ve devletçi sol kesim destek veriyor. Hristiyan azınlığın Şefik’i destekleyeceği ileri sürülüyor. Şefik kampanyasının son dönemlerinde İsrail’e karşı açıklamalarda bulunarak oy toplamaya çalıştı.

Nasırcı Karame Partisi Genel Başkanı Hamdin Sabbahi, milliyetçi kişiliğe sahip. Filistin direnişini destekleyeceği vaadinde bulunan Sabbahi, İsrail’e karşı sert söylemleriyle tanınıyor. Sabbahi’yi, milliyetçilerin yanı sıra sosyalist kesimlerin de desteklemesi bekleniyor.

Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi’nin arkasında güçlü örgüt desteği var. Ancak Müslüman Kardeşler’in eski üyesi Abdülmunim Ebu El Fütuh da yarışın önde gelen adaylarından biri. Mursi ile Fütuh arasındaki mücadelenin Müslüman Kardeşler destekçileri arasında bölünme yaratabileceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı adaylarından liberal Emir Musa, “Halkın iradesine güveniyorum. Sonuç ne olursa olsun kabul edeceğim. Mısır’ın içinden geçtiği bu sıkıntılı dönemde yeni seçilecek cumhurbaşkanı ülkeyi yönetecek güçte olacaktır” dedi.

Mübarek bu kez bir başkasına oy verecek

Geçen yılın ocak ayında başlayan halk ayaklanması sonucunda görevini orduya devrederek istifa etmek zorunda kalan ve yargılanma süreci devam eden eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in ve oğlu Cemal’in oy kullanabileceği bildirildi. Karara gerekçe olarak göz hapsinde tutulan ve tedavi gören Mübarek’in kesinleşmiş cezası bulunmaması gösterildi. Mübarek’in oy kullanabileceğinin açıklanmasının ardından, sosyal medyada “Mübarek ilk defa kendi dışında birisine oy verecek” mesajları yayılmaya başladı

Haberin Devamı