Gazete Vatan Logo

Ilısu Barajı üretime hazır

Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) vizyonu olan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatı tamamlandı. Enerji üretimine hazır hale gelen barajdan yılda ortalama 4.12 milyar kWh enerji üretilecek

Ilısu Barajı üretime hazır

Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) vizyonu olan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatında önemli bir safha daha tamamlandı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 6 üniteden oluşan, her bir ünitesi 200 megavat olmak üzere toplam 1.200 megavat kurulu güce sahip Ilısu Barajı ve HES inşaatı santral binasında son üniteye ait

40 ton ağırlığa sahip 4.2 metre çapındaki çark, başarılı bir şekilde yerine indirildi. Bu işlemle 6’ncı ünite de enerji üretimi için hazır hale getirildi. Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu barajlar kategorisinde, gövde hacmi ve kret uzunluğu bakımından dünyanın en büyük barajı olan Ilısu Barajı’nda, menba ve mansap parapet beton imalatı ve kül dolgu imalatlarına devam ediliyor.

1.2 milyon dekarlık sulama

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce (DSİ) temelden 135 metre yükseklikte inşa edilen Ilısu Barajı ve HES ile yılda ortalama 4.12 milyar kilovatsaat enerji üretilecek.

GAP’ın can damarı olan Ilısu Barajı, aynı zamanda Cizre Barajı’nın da yapımına imkan sağlayacak. Böylece iki baraj tamamlandığında, 1 milyon 200 bin dekar zirai arazi sulamaya açılacak.

Haberin Devamı

Projenin enerji su alma yapısı beton imalatında yüzde 87 fiziki gerçekleşme sağlanırken, dolusavak eşik yapısında kapak montaj işlerine başlandı ve dolusavak ünitesinde yüzde 98’lik fiziki gerçekleşme sağlandı.

Toplam 6 üniteden oluşan santral binasında ünite 1 ile ünite 5 arasındaki jeneratör katı imalatları tamamlanırken, elektromekanik işlere devam ediliyor. Şalt sahasına ait kazılar tamamlanırken şalt sahası beton imalatının da yüzde 85’i bitirildi.