Gazete Vatan Logo
Magazin İlim-bilim-kültür şehri KIRŞEHİR

İlim-bilim-kültür şehri KIRŞEHİR

‘Ahilik Teşkilatı’nın temelleri burada atıldı, ilk ‘Astronomi Okulu’ burada kuruldu, büyük usta Neşet Ertaş burada uyuyor... Kırşehir’i ziyaret etmek için neden çok!

İlim-bilim-kültür şehri KIRŞEHİR

Ankara’ya 240, Kayseri’ye 130 kilometre uzaklıktaki Kırşehir, tarih boyunca Anadolu medeniyetlerinin önemli merkezlerinden biri oldu. Şehir, Hitit, Pers devletleri, Roma ve Bizans’a tanıklık etti, 13. yüzyıldan itibaren ise Selçuklu İmparatorluğu’na kucak açtı. Dönemin en önemli ilim adamı Ahi Evran Veli’nin burada ikamet etmesi, deyim yerindeyse şehrin yaşam akışını değiştirdi. Selçuklu’da başlayıp Osmanlı Devleti’ne kadar uzanan ‘Ahilik Teşkilatı’nın temelleri de Kırşehir’de atılmış oldu. Şehirdeki tarih burada da bitmiyor. 1200’li yılların sonunda Kırşehir Emiri olan Gökbilimci Nurettin Cibril Bin Cacabey, kentte kendi adını verdiği bir medrese kurdu. Şimdilerde camii olarak kullanılan bu medrese ilk ‘Astronomi Okulu’ olmasıyla ünlü. Merkez ile ilgili müzeleştirme planları söz konusu.

Aklınızda bulunsun

Kırşehir’in kültürel geçmişini de hatırlatmakta fayda var. ‘Garipname’ eserinin sahibi, Öz Türkçe’ye verdiği önemle tanınan şâir ve mutasavvıf Aşık Paşa, Kırşehirli’ydi.

Kültürümüzün önemli isimlerinden Yunus Emre de yolu Kırşehir’e düşenlerden. Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü olan Yunus Emre, kısa bir süre Kırşehir’de yaşadı. Ve tabii ki Neşet Ertaş... Büyük ustanın memleketi Kırşehir. Kabri de burada bulunuyor. Kente gelmişken yapılmadan dönülmemesi gerekenlerden biri ustanın kabrini ziyaret etmek. Fakat her ziyaretçinin kabirdeki çiçekleri sulamak istemesi de mezarın birkaç kez çökmesine neden olmuş. Kabri ziyaret ederseniz bu ayrıntı aklınızda bulunsun. ‘Yalan Dünya’, ‘Cahildim Dünyanın Rengine Kandım’, ‘Neredesin Sen’ gibi eserlerin yaratıcısı Ertaş’ın saz çalıp, türkü söyleyen robotunu da Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi’nde görebilirsiniz.

Haberin Devamı

Görmeden dönmeyin

- Mucur Yeraltı Şehri: M.S. ikinci yüzyılda Hristiyanlık bu coğrafyada hızla yayılmıştı. Kapodokya bölgesinde de bulunan, Hristiyanlar’ın yoğun baskıdan korunmak, sığınmak ve ibadet etmek amacıyla yaptığı pek çok yeraltı şehrinin benzerleri Kırşehir’de de bulunuyor. En önemlileri ise Mucur Yeraltı Şehri, Kepez Yeraltı Şehri ve Dulkadirli Yeraltı Şehri.

Haberin Devamı

- Ahi Evran Camii: Ünlü ilim adamı Ahi Evran’ın adını taşıyan camiyi ziyaret etmeden şehirden ayrılmamalısınız. Caminin yer aldığı bölgede önemli kültürel atılımlar da yapılıyor. En önemlisi Ahi Evran ve Ahilik Teşkilatı’nın tanıtılacağı müze olacak.

- Aşık Paşa Yatırı: Aşık Paşa’nın türbesi Ankara-Kayseri karayolu üzerindeki tepede yer alıyor. 1333 yılında Sivas Hükümdarı Eratna Bey’in veziri Ali Şah Ruhi tarafından yaptırılan ve Aşık Paşa’nın sandukasının bulunduğu türbe Anadolu Selçuklu Süsleme Sanatı’ndan örnekler sunuyor.

- Hılla Gölü: Üzerinde nilüferlerin eksik olmadığı Hılla Gölü, muhteşem bir görüntü sunuyor. Gölün yakınında inşa edilen restoranda güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz.

- Üçayak Kilisesi: Taburoğlu Köyü yakınlarında bulunan kilise Bizans döneminden kalma. 11. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen tarihi eser, Bizans’ın başkent mimarisini yansıtıyor.