Gazete Vatan Logo

İletişimde mağara devrine dönüyoruz

İletişimde mağara devrine dönüyoruz

Yanlış okumadınız. On binlerce yıl öncenin iletişim yöntemine döndük. Mağara insanları gibi resimlerle iletişim kuruyoruz artık. 2018'de neredeyse hiç konuşmamıza gerek kalmayacak!

Eskiden hayal bile edemeyeceğimiz kadar çok 'online'ız. Kullanılan aktif mobil cihazların sayısının dünya nüfusu olan 7.2 milyarı aşmasının üzerinden bir yıl geçti. O gün insanlık adına dönüm noktasıydı belki de. Bilim insanları dokunmatik ekran kullanmaktan uzun vadede yeni nesillerin başparmakları uzayacak diyor ya... İşte bu fiziksel bulgu bile yeter aslında yeni hayatlarımızı anlatmaya: 2018'de kurduğumuz iletişimin yüzde 84'ü görsel olacak. İster Instagram sayesinde deyin, ister emojiler. Rakamlar ve araştırmalar ortada...

Kelimelerden emojilere döndük

Nasıl başladı bu alışkanlık diye düşünüyorum da... Çevrimiçi olmadığımız an yok. Sesten yazıya döndük ilk başlarda. Ama sonra işler değişti. Emojiler her derdimize deva maşallah. “Kahve içmeye mi gitsek” yazmak yerine ikonu seç, soru işareti koy yeter. Apayrı bir dünya olan emojilerin gücü biraz sınırı aştı bile... Örneğin, Ocak ayında ABD'de 17 yaşındaki Osiris Aristy Facebook sayfasında polis emojisinin hemen ardından silah emojisi koyunca, 'kafasına silah doğrultulan bir polis memuru' etkisi yarattığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Savcı bunun da terör tehdidi sayılması gerektiğini savundu.

Haberin Devamı


Görsel içeren Tweetler yüzde 18 daha fazla tık, yüzde 89 daha fazla favori, yüzde 150 daha fazla retweet alıyor.

Yılın kelimesi gülen emoji oldu

Oxford sözlükleri her yıl 'yılın kelimesini' seçer. Çok saygındır bu seçim. Ne kadar sıklıkla kullanılmış, ne kadar yaygın olmuş, yaşadığımız dönemi yeteri kadar yansıtıyor mu... vb. 2013 yılının kelimesi 'selfie'ydi mesela. 2014'ünkü ise elektronik sigaraların dumanına verilen yeni isim 'vape'. 2015'inki geçen hafta belirlendi. Ne mi seçildi dersiniz? Kelime değil... Gözünden yaşlar gelircesine gülen sarı kafa emoji, kelimelerin hepsini geçmiş. İngiltere'de geçen yıl kullanılan emojilerin yüzde 20'si, ABD'de ise yüzde 17’si'bu gülmeli olanmış...

Haberin Devamı

Görsellik etkileşimi 6 kat artırıyor

Araştırmalar insanların bir sayfa yazının sadece yüzde 20-28'ini okuduğunu, geri kalanına göz gezdirdiğini ortaya koyuyor. (Yani şu an bunu okuyorsanız şanslıyım). Dikkatimizi çeken şey görseller oluyor. Bir fotoğraf gördüğümüzde durup bakıyoruz. İşte bu yüzden de rakamlar çok iddialı. Paylaştığımız herhangi bir şey eğer görsel içeriyorsa insanların o paylaşımla etkileşim oranı yüzde 650 daha fazla oluyor. Daha fazla okuyorlar, daha fazla beğeniyorlar, daha fazla paylaşıyorlar... Belki de bu yüzden şuan en hızlı gelişen sosyal ağların başında Tumblr, Pinterest ve Instagram geliyor.