Gazete Vatan Logo

İlerlemiş melanom hastalarının daha fazla yaşamaları için umut doğdu...

Roche’un araştırdığı yeni molekül ile vemurafenib kombinasyonu- nun ilerlemiş melanom hastalarının, hastalıkları kötüleşmeden bir yıl daha uzun yaşamalarına yardımcı olduğunu gösterdi.

Roche’un Ağustos 2015’e kadar ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) başvurusunun karara bağlanması beklenen yeni ilacının hastalık seyrinde kötüleşme görülmeden ortalama 12,3 aylık yaşam süresi uzattığı görüldü. Roche’un Faz III coBRIM ve Faz Ib BRIM7 çalışmalarının verileri, 29 Mayıs - 2 Haziran tarihleri arasında Chicago’da yapılan Amerika Klinik Onkoloji Derneği’nin (ASCO) 51. Yıllık Toplantısı’nda sunuldu. Roche, vemurafenib ile kombinasyon halinde yeni araştırma ürünü MEK inhibitörü ile yapılan iki çalışmanın takip verilerini duyurdu. Güncellenen veriler bu kombinasyonun daha önce tedavi almamış BRAF V600 mutasyonu pozitif ileri melanomu olan kişilerin hastalıkları kötüleşmeden veya ölüm olmadan ortalama bir yıl yaşadığını gösterdi. Tek başına vemurafenib ile bu süre 7,2 ay. Faz Ib BRIM7 çalışmasından elde edilen diğer veriler daha önce bir BRAF inhibitörü ile tedavi edilmemiş kişilerin ise yüzde 61’inin iki yıl sonra hayatta olduğunu gösterdi.

Roche Sağlık Direktörü ve Global Ürün Geliştirme Başkanı Dr. Sandra Horning, “Kombinasyon tedavisi ile melanom hastalığını kötüye gitmeden yaşam süresini bir yıl daha uzatıyor” diyerek, “Melanomların yarısının büyümesine neden olan sinyalleri hedefleyen ilaçların kombine edilmesinin önemini vurgulayan bu sonuçlar heyecan vericidir” açıklamasında bulundu. Yeni molekül, hücre bölünmesi ve sağkalımının düzenlenmesine yardımcı olan bir sinyal yolağını oluşturan hücreler içinde bulunan bir dizi proteinden biri olan MEK’in aktivitesini seçici olarak bloke etmek üzere tasarlanmıştır. Tümörlerin büyümesine neden olabilecek anormal sinyalleri bozmak üzere MEK’e bağlanır, vemurafenib ise yolaktaki başka bir protein olan mutant BRAF’a bağlanır.

Haberin Devamı

Melanom hakkında...

Melanom, cilt kanserinin diğer formlarına göre daha az yaygın, fakat daha agresif ve ölümcüldür. Dünyada her yıl 232 binden fazla kişiye melanom tanısı koyulmaktadır.