Gazete Vatan Logo

İlerlemiş kansere sıcak kemoterapi

Karın İçi Sıcak kemoterapi’ yöntemi, özellikle yumurtalık, kalın bağırsak ve mide kanseri hastalarına umut oldu

İlerlemiş kansere sıcak kemoterapi

Kemoterapi ve radyoterapiden fayda sağlanamayacak ileri evre ve yayılmış bazı kanser türlerinde uygulanan ‘Karın İçi Sıcak kemoterapi’ (Hipertermik İntraperitoneal Kemoterapi-HİPEK) yöntemi, özellikle yumurtalık, kalın bağırsak ve mide kanseri hastalarına umut oldu. Damardan verilen kemoterapinin yetersiz kalındığı durumda, HİPEK yöntemi, cerrahi ile karın içinden tümörler temizlendikten sonra hasta anestezi altındayken gerçekleştiriliyor.

Onkoloji cerrahisindeki yeni uygulamalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Alabaz, şunları kaydetti: “Çok ilerlemiş bir kanser türü düşünüldüğünde, o zaman çok büyük bir ameliyat yapmak gerekli olacaktır. Bu durumda, kemoterapiyi ameliyat anında verdiğimiz yeni bir tedavi yöntemini uyguluyoruz. ‘Karın içi sıcak kemoterapi diye adlandırılan bu tedavide, ısıtılmış kemoterapi, ameliyat anında karındaki hücreleri öldürmesi için veriliyor. Çıkarabildiğimiz hücreleri tek tek çıkarıyoruz. Bu ameliyatlar çok uzun sürüyor. Bu tedavi çok ilerlemiş ve yayılmış kanser türlerinde, karın cerrahisinde uygulanıyor.

Haberin Devamı

Damardan yetersiz kalıyor

Karın içi organlardan köken alan birçok kanser ‘periton’ diye isimlendirilen karın içi zarını tutabiliyor. Peritonun tutulduğu kanserlerde damardan verilen kemoterapiler yetersiz kalıyor ve ilaç peritona tam ulaşamıyor. Söz konusu tedavide, peritonun tutulduğu kanser durumlarında, tutulmuş periton ve hastalıklı organ ya da organlar çıkarılıyor. Karın içine kemoterapi, tüm tümörlü dokuların çıkarılması sonrası uygulanıyor.”

Nasıl uygulanıyor?

Karın kapatılmadan önce buranın alt ve üst kadranlarına ikişer diren konuluyor. Bu direnlerle kemoterapi sıvısını ısıtan özel cihaz arası bağlantı kuruluyor ve karın alt ve üst kısmına ısı düzeyini takip etmek için 2 ısı probu yerleştiriliyor. Bu proplar kemoterapi verildiği sürece ısının istenen düzeyde sabit kaldığının görülmesini olanak veriyor. Isı 41-43 derece arasında tutuluyor. Kemoterapi süresi 60 dakika olarak ayarlanıyor. Karın içine 3,5 litre kemoterapi sıvısı veriliyor. Bu sırada kemoterapinin karın içinde her yere ulaşması için karın dıştan elle çalkalanıyor. Bu sürenin sonunda karın içindeki sıvı geri alınıyor ve işlem sonlandırılıyor.

Haberin Devamı