Gazete Vatan Logo

İlerleme Raporu'nda Türkiye'ye eleştiri

8 Ekim'de açıklanacak olan Avrupa Birliği İlerleme Raporu'nun içeriği netleşti. Raporda, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve yeni hükümetin AB sürecine bakışıyla ilgili değerlendirmelerin yanısıra, ifade özgürlüğüyle ilgili eleştiriler var.

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye İlerleme Raporu'nu 8 Ekim Çarşamba günü açıklayacak. Bu yılki raporda da, Türkiye'deki olumlu ve olumsuz gelişmelere yer veriliyor.

Cumhurbaşkanı'nın ilk defa halk tarafından seçilmiş olması, raporda yer alan olumlu gelismeler arasında sayılıyor.

AB ekonomilerinin aksine Türkiye'de büyümenin devam ettiğine işaret eden komisyon, bununla birlikte cari açığa dikkat çekiyor ve yapısal reformlara ivme kazandırılmasının önemine vurgu yapıyor.

Çözüm politikasının yeniden canlandırılmasından duyulan memnuniyeti dile getiren Avrupa Komisyonu, bu konuda atılacak somut adımların AB müktesebatıyla uyum konusunda büyük önem taşıdığını kaydediyor.

Yeni hükümetin AB sürecine yeniden ivme kazandırma çabasına atıfta bulunan komisyon, Türkiye'nin Kopenhag kriterleriyle ilgili eksiklikleri bulunduğunu da söylüyor.

HSYK'nin özerk yapısının altını çizen İlerleme Raporu, Twitter ve Youtube'un kapatılmasına yönelik alınan kararların mahkemelerce bozulduğunu hatırlatıyor.

Kısıtlama kararlarının Türkiye'de ve dünyada olumsuz yankı uyandırdığı dile getiriliyor.

Yeni internet yasasının dikkat çekici olduğunu ifade eden Avrupa Komisyonu, bu yasanın uygulama sürecinin Avrupa Komisyonu tarafından çok yakından takip edileceğini belirtiyor.

İlerleme Raporu, 17 Aralık sürecine de değiniyor ve 4 bakanın görevlerinden istifa ettiklerini hatırlatıyor.

Raporda yer alan olumsuz unsurlar arasında basın özgürlüğü ve azınlık hakları da bulunuyor.

Basına yönelik baskıların ve ifade özgürlüğüyle ilgili sorunların aşılmadığı ve bu yıl da devam ettiği ifade ediliyor.

Ruhban Okulu'nun halen açılmadığını belirten İlerleme Raporu, Fener Rum Patrigi Barthelemeos'un ekümenik statüsünün hala sorun teşkil ettiği ifadesine yer veriyor.

Haberin Devamı