Gazete Vatan Logo

İlaçta kaldıraca ihtiyaç var

Türkiye ilaç pazarının 7 milyar dolar olduğunu açıklayan İEİS Başkanı Barut, sektörde doğru fiyat politikasına ve kaldıraç etkisi yaratacak dengeleyici çözümlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

İlaçta kaldıraca ihtiyaç var

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, Türkiye ilaç sektörü ile ilgili önemli bilgileri paylaştı. Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı da olan Barut, “Türkiye’de ilaç pazarı büyüklüğü 7 milyar dolar. Dünyanın en büyük ilaç tüketicileri Amerika, Çin, Japonya ve Almanya. Biz 16’ncı sıradayız” dedi. Endüstride yatırıma, Ar-Ge’ye ayrılacak payın sürdürülebilir olarak artması için doğru fiyat politikasına ihtiyaç olduğunu belirten Barut, “Endüstriye kaldıraç olacak dengeleyici çözümler gerekli” diye konuştu.

2017 rakamlarına bakıldığı zaman Türkiye’deki ilaç satışının IMS verilerine göre 24.2 milyar lira olduğunu söyleyen Barut, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlaç kutu satışı 2.3 milyar lira olmuş. Endüstrimizde çalışan sayısı şu anda 35 bin civarında, 5 yılda yüzde 18 arttı. Mesela Abdi İbrahim’de 4 bin kişi çalışıyor. Bu yıl 500 kişi daha alacağız. Endüstri olarak kapasitemiz arttığı için çalışan sayımızı da artırıyoruz” diye konuştu. Barut, “Tesislerimiz gelişmiş ülkelerdeki benzerinden daha ileri düzeyde. Yüksek üretim teknolojisine ve kapasitesine sahip bu tesislerle sanayici olarak sektörümüz ve ülkemiz adına gurur duyuyoruz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Hedef üretim merkezi

İlaç endüstrisi için hedeflerinin hem yüksek katma değerli kimyasal ürünler hem de biyoteknolojik ilaçlar üreten ve bunları daha fazla ihraç eden küresel bir oyuncu haline gelmesi olduğunu belirten Nezih Barut, “Önce bölgesel sonra küresel bir ilaç üretim merkezi olma hedefindeyiz, yolda kararlılıkla yürüyoruz” dedi.