Gazete Vatan Logo

İlaçta % 10 fiyat indirimi Maliye'yi de rahatlatacak

İlaç fiyatlarında yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8'e indirildi. Maliye, KDV indirimiyle giderlerin azalması yoluyla 700 trilyon liralık tasarruf bekliyor

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ek tedbir paketinde yeralmasını kabul etmemesine rağmen Maliye Bakanlığı'nın kayıtdışılığı önlemek ve tasarruf sağlamak amacıyla hazırladığı "ilaçta KDV indirimi" uygulaması bugün yürürlüğe giriyor.

Bakanlar Kurulu'nun ilaçta KDV oranının düşürülmesine ilişkin kararı dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararnameyle, ilaçta yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8'e indirildi. Buna göre Sağlık Bakanlığı'nca reçeteyle satılmak üzere ruhsatlandırılan veya ithaline izin verilen beşeri tıbbi ürünler ile zirai mücadelede kullanılan bitki koruma ürünleri ve tıbbi müztahzarların KDV oranı bugünden itibaren yüzde 8 olarak uygulanacak.

İlaçta kayıtdışı 700 trilyona yakın
Maliye Bakanlığı'nın "giderleri azaltacağı" gerekçesiyle gündeme getirdiği KDV indirimi uygulamasından yaklaşık 700 trilyon liralık tasarruf sağlanacağı belirtildi. Maliye Bakanlığı'nm bir türlü önleyemediği kayıtdışılık büyük oranda ilaç satıcılarının beyanlarındaki eksikliklerden kaynaklanıyor. SSK ve Bağ-Kur gibi büyük ilaç alıcılarının rakamlarında ortaya çıkan ve vergi iadesi olarak ödenen KDV tutarı ile büyük sancıların beyan ettiği ve devlete ödenmesi gereken KDV tutarları arasındaki yaklaşık 700 trilyon liralık fark kayıtdışılığı gösteriyor. Maliye yetkilileri, uygulamayla sağlanacak tasarruf rakamının tedbir paketinde yer almasa bile, uygulamanın sektörde bir türlü önlenemeyen kayıtdışılığın önlenmesi amacıyla büyük önem taşıdığını belirtiyorlar. Maliye KDV indirim oranının da, sektörde tespit edilen kayıtdışılığı önleyecek şekilde belirlendiğini vurgulayarak oranın bu nedenle yüzde 8'e indirildiğini belirtiyor.

Kurdaki düşüş fiyatlara yansıycak
Bu arada ilaç fiyatlarının yeniden belirlenmesini içeren Bakanlar Kurulu kararında yer alan fiyatların mevcut kurdan belirlenmesi maddesiyle bu yıl kamunun önemli oranda tasarruf edeceği belirtiliyor. 2003 yılı başında ilaç fiyatları belirlenirken dolar kuru 1 milyon 716 bin liradan esas alındı.

Yıl içinde yaşanan dolar kurundaki yüksek oranlı düşüş ilaç fiyatlarına yansıtılmadı. Bunun da en büyük ilaç alıcısı olan kamuya maliyeti yaklaşık 200 trilyon lirayı buldu. Yeni kararname ile ithalatın tamamının dolar bazında yapılması durumunda fiyatlardaki azalışın yüzde 23'ü aşabileceğine dikkat çekilirken, euro ile yapılan ithalat nedeniyle ortalama tasarruf oranının yüzde 10'lar seviyesinde kalabileceğine dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı