Gazete Vatan Logo

İlaç onu gay yaptı!

Parkinson tedavisi gören hastanın hayatı, kullandığı bir ilaç yüzünden alt üst oldu. Bakın hastanın başına neler geldi?

Parkinson tedavisi gören Didier Jambart’ın hayatı, kullandığı bir ilaç yüzünden alt üst oldu. Fransa Savunma Bakanlığı’nda çalışan iki çocuk babası Jambart, etkin maddesi dopamin olan ilaç yüzünden bir yıl içinde tam bir kumarbaza dönüştüğünü, hırsızlık yapmaya başladığını ve eşcinsel olduğunu mahkemede kanıtlayarak 400 bin euro tazminat kazandı.

Tazminatın yarısını Mirapex adlı ilacı üreten şirket, yarısını da Jambart’ın nöroloji doktoru ödeyecek.

Çift kişilikli bir hayat sürmeye başlayan Jambart, internetten at yarışları oynamasının, eve davet edecek gay partnerler aramaya başlamasının ve 2004 aralık ayında üç kez intihara teşebbüs etmesinin tek nedeninin ilaç olduğunu iddia etmişti.

Kumarda 130 bin euro kaybeden ve borcunu ödemek için çocuklarının oyuncaklarını bile satan Jambart, "Daha birkaç ay öncesine kadar başımdan geçenleri anlatamıyordum. Kardeşimin internetten yaptığı araştırma sayesinde kurtuldum. 2003 yılında başladığım ilacı iki yıl sonra bırakınca normale döndüm. İlacı kesmesem ya intihar edecek ya da hapse düşecektim. Fransa’da bu ilaç yüzünden fahişe olan kadın hastalar da var" dedi.

DAVALAR ARTACAK


Dopaminli ilaçlarla kumar gibi takıntı rahatsızlıkları arasındaki bağlantıyı bilmesine rağmen gerekli uyarıları yapmayan ilaç şirketleri ve dağıtımcılara tepki var. Jambart’ın kullandığı ilacın dağıtımcısına karşı İngiltere’de de iki dava açıldı. İlaca ancak 2005 yılında obsesif davranış bozukluklarına yol açabileceği uyarısı konmuştu. Jambart’ın davasının İngiliz, Amerikalı ve Kanadalı Parkinson hastalarının avukatları tarafındanda izlendiği bildirildi. Hastaların yüzde 15’ini etkilemesine karşın bazı yan etkileri açıklamayan firmalar hedefte.

Haberin Devamı