Gazete Vatan Logo

İlaç gibi kur!

Euro 3.32 lirayı aşmışken ilaç fiyatlarının belirlenmesinde esas alınacak euro kuru 2.07 lira olarak belirlendi. İlaç sektörü mevcut 3.3 liralık kur seviyesinden ithal edilecek hammaddeyle üretilecek ilacın 2.07 liradan satılmasının şirketleri iflasa sürükleyebilecek zararlara neden olacağını savundu

İlaç gibi kur!

Türkiye’de geçen yıl 14.6 milyar lira büyüklüğe ulaşan ilaç sektöründe, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde esas alınacak euro kurunun dünden geçerli olmak üzere 2.07 lira olarak uygulanması şirketlerin tepkisini çekti.. Sektör temsilcileri, mevcut 3.3 liralık kur seviyesinden ithal edilecek hammaddeyle üretilecek ilacın 2.07 liralık kur üzerinden satılmasının şirketlerde onlarca milyon lira kur zararına neden olacağını savundu.

Konuyla ilgili karar 10 Temmuz’da Resmî Gazete’de yayımlanmıştı. Buna göre, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde esas alınacak euro kuru, bir önceki yıl boyunca Merkez Bankası tarafından satılan döviz satış kuru ortalamasının yüzde 70’ine denk gelen uyarlama katsayısı ile çarpılarak belirlenecek. Uygulamanın ilaç fiyatlarına yüzde 3-5 arasında zamma neden olması öngörülüyordu.

Uygulamanın hem ilaç sanayiyi, hem de eczacıları sıkıntıya sokacağını belirten İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Başkanı Nezih Barut, “İlaç fiyatlarında zaten baremler var. Baremler arttıkça iskontolar artıyor. Yüzde 28-41 oranında iskontolar var. İlaç sektörü şu anda hem kurdan, hem de iskontodan kayıp yazıyor. Fiyatlarda esas alınacak kurun belirlenmesinde geçmiş bir senenin ortalamasının yüzde 70’i alınacak. En azından şu anki kurun yüzde 70’i alınmalı” dedi. Abdi İbrahim İlaç’ın da Başkanı olan Barut, “Sadece benim şirketimde Eylül’den yıl sonuna kur zararımız 10 milyon lira olacak. İlaç sektörünü kara günler bekliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Eczacılar yargıya taşıdı

TÜRK Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay ise uygulanacak kurun gerçekçi olmadığını belirterek, “Kur düzeltmesi gerçekçi olmalı. İlaç hammaddesini 3.3 liralık güncel kurdan ithal edip, 2.07 liraya ilaç üretemezsiniz. 5 yıldır ekonomi yönetimi büyük baskı yapıyor. Ama sonunda bir yerden patlayacak. Yerli sanayi bu şekilde ayakta kalamaz. Hem ilaç firmaları, hem de eczanelerin kâr marjı ciddi baskı altında” dedi.