Gazete Vatan Logo

İlaç gibi gelecek

Siemens’e kesilen 330 milyon euro ceza Komşu’ya ilaç gibi gelecek

Yunanistan kendisine vaadedilen 2’nci kurtarma paketinden gelecek olan 130 milyon euroya henüz ulaşabilmiş değil ancak, hükümet Euro Bölgesi yetkililerinden talep ettiği ‘nefes alma fırsatını’ yakalamayı başardı gibi görünüyor. Yunanistan’ın Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2004 yılında Atina Olimpiyat Oyunları için açılan kamu ihalelerini kazanmak için siyasi partilere rüşvet vermekle suçlanan Alman teknoloji devi Siemens 330 milyon euro ceza ödemeyi kabul etti.

İki taraf arasında imzalanan anlaşmanın şartları şöyle: “Siemens, Yunan Hükümeti’nin 80 milyon euroluk borcunu zarar yazacak.Ülkede 250 milyon euroluk yatırım gerçekleştirecek. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Yunan Hükümeti’nin altyapı çalışmalarını desteklemek üzere 90 milyon euro ödeme yapacak. Bu yıl sonuna kadar, şirketin 600 çalışanlı Yunanistan faaliyetlerini devam ettirmek üzere 100 milyon euro yatırım yapacak.”

Siemens, bunlara ilaveten 60 milyon euro bütçeyle Yunanistan’da yeni bir fabrika kurma sözü de verdi. Fabrika tamamlandığında 700 kişiye istihdam sağlayacak. Siemens hakkında yıllardır devam eden soruşturma, 1997-2020 yıllarına yönelik bir Hellenic Telecom ve Atina Olimpiyaları’na yönelik güvenlik sistemleri kontratını kapsıyordu. Yunan Parlamento üyeleri geçen yıl, Siemens’le ülkeye verdiği zararın makliyetinin 2 milyar euroya ulaştığına yönelik bir mektup paylaşmış, ancak Alman şirket tüm iddiaları reddetmişti.

Haberin Devamı