Gazete Vatan Logo

İktidarda kal ama anayasayı tek başına değiştirme mesajı

Tayyip Erdoğan, 12 Haziran 2011’de kendi rekorunu kırdı

2007’de Adnan Menderes’in rekorunu egale eden Tayyip Erdoğan, 12 Haziran 2011’de kendi rekorunu kırdı. Erdoğan’ın başında olduğu Ak Parti üçüncü kez katıldığı milletvekili genel seçiminde oylarını artırmayı başardı ve yüzde 49’u aştı. Ancak üçüncü kez iktidar yetkisi vermesine rağmen sandıktan Ak Parti’ye “anayasayı tek başına değiştirmemelisin” mesajı çıktı



Türkiye, 24. milletvekili genel seçimini dün gerçekleştirdi. Ak Parti’nin seçim kampanyasını oturttuğu “İstikrar sürsün, Türkiye büyüsün” sloganı tuttu ve seçmen Ak Parti’nin 4 yıl daha iktidarda kalmasına karar verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen seçimde Adnan Menderes’in rekorunu egale etti, son seçimde ise kendi rekorunu kırdı. Başında bulunduğu Ak Parti üçüncü kez katıldığı milletvekili genel seçiminde oylarını artırmayı başardı ve yüzde 50’yi aştı. Ancak üçüncü kez iktidar yetkisi vermesine rağmen sandıktan Ak Parti’ye “anayasayı tek başına değiştirmemelisin” mesajı çıktı. Ak Parti’nin Meclis’teki sandalye sayısı, anayasayı referandumu göze alarak değiştirebileceği kritik eşik olan 330’un altında kaldı.

2007’de DSP ile ittifak yapan CHP, tek başına hem oyunu hem milletvekili sayısını artırdı ve yine ana muhalefet partisi oldu. Aksi yöndeki anketlere rağmen kaset skandallarıyla sarsılan MHP, barajı aşmayı başardı. Baraja takılmamak için bağımsız adayları destekleyen BDP de Meclis’te grup kuracak sayıya ulaştı ve yine 4 partili bir parlamento yapısı ortaya çıktı.

Menderes’i bile geçti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adnan Menderes’in rekorunu egale ederek, iki dönem üst üste iktidar olduktan sonra üçüncü döneme de oyunu artırarak giren ilk ve tek lider oldu. 1950 seçiminde yüzde 55.2 olan oyunu, 1954’de yüzde 58.4’e çıkaran DP, 1957 seçiminde yüzde 50’nin altına düşerek yüzde 48.6 oy almıştı. Erdoğan’ın Ak Parti’si ise 2002 seçiminde yüzde 34.3 olan oyunu, 2007 seçiminde yüzde 46.6’ya çıkardı. Erdoğan, üçüncü kez girdiği seçimde yüzde 50’ye ulaştı. Ancak Erdoğan, 27 Mayıs darbesinden sonra 1965 seçiminde yüzde 53 oranında oy alan Süleyman Demirel’in başında bulunduğu Adalet Partisi’nin oyuna yaklaştı ancak küçük bir farkla gerisinde kaldı.


Her iki seçmenden biri

Ağırlıklı isimlerin ve kabine üyelerinin seçim bölgelerini değiştiren Ak Parti’nin politikası tuttu. Sahillerden daha yüksek oranda oy almayı başaran iktidar partisi Türkiye genelinde her iki seçmenden birinin oyunu aldı. Ak Parti’ye oy veren seçmen sayısı 5 milyon, CHP’ye oy veren seçmen sayısı ise 3.5 milyon arttı.

Sandalya sayısı azaldı

2007 genel seçiminde aldığı oy oranını 2009 yerel seçiminde koruyamayan ve yüzde 40’ın altında kalan Erdoğan’ın Ak Partisi, 12 Eylül referandumunun yarattığı rüzgarya dün sandık başına giden her iki seçmenden birinin oyunu almayı başardı. Ancak tek başına anayasayı değiştirebilmek için 367 sandalye isteyen Erdoğan’ın hedefi tutmadı. Ak Parti’nin oy oranındaki artışa rağmen kazandığı milletvekili sayısı, 341 milletvekili çıkardığı 2007 seçiminden daha düşük oldu. AKP’nin kazandığı milletvekili sayısı 330’un altında kaldı. Bu durumda Ak Parti’nin anayasayı değiştirmek için referanduma gitmeyi göze alsa bile muhalefetle uzlaşma araması gerekecek.

CHP sandalye sayısını arttırdı

CHP, 2007 seçiminde DSP ile ittifak yapmasına rağmen yüzde 19.9’luk bir oy düzeyinde kalmıştı. Bu kez tek başına oyunu 6 puan aşarak yüzde 25’in üzerine çıktı. 2007 seçiminde 13 DSP’li ile birlikte 112 milletvekili çıkaran CHP’nin milletvekili sayısı da daha yüksek oldu ve 135’e çıktı. MHP ise 2007’ye kıyasla oy oranının 1 puan altında kaldı, yüzde 13 oy ile çıkardığı milletvekili sayısı ise 70’den 53’e
düştü.

Bağımsızlar arttı

Seçim barajı nedeniyle seçime parti olarak girmek yerine Özgürlük ve Demokrasi Platformu adaylarını destekleyen BDP ise grup kuracak kadar milletvekilliği kazandı ancak hedeflediği sayıda milletvekili çıkaramadı. 2007 genel seçiminde seçime bağımsız aday olarak giren dönemin BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, eski başbakanlardan eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ve sonradan CHP’ye katılan Kamer Genç gibi iddialı adaylarla birlikte bağımsızların oy oranı yüzde 5.5’a ulaşamamıştı. Bu kez Ergenekon ve Balyoz sanıkları Doğu Perinçek, Çetin Doğan ve Tuncay Özkan gibi iddialı adaylarla birlikte bağımsızlara giden oy oranı yüzde 6’yı aştı. Bağımsız milletvekili sayısı ise 36 oldu.


Haberin Devamı