Gazete Vatan Logo

İkinci şok

AB, İngiltere’nin ayrılık kararının şokunu atlatamadan gözler İtalya’da yapılacak anayasa değişikliği referandumuna çevrildi. Sandıktan ‘hayır’ çıkarsa İtalya’nın AB ile yollarını ayırma ihtimali gündemde

İkinci şok

İtalya’da Başbakan Matteo Renzi’nin ve ülkenin Avrupa Birliği (AB) içindeki kaderini belirleyecek referanduma bir hafta kala muhaliflerin anketlerde önde gitmesi, Avrupa başkentlerinde endişeyle karşılanıyor.

İngiltere’nin 23 Haziran’da düzenlenen referandumda birlik üyeliğinden ayrılma kararı almasıyla büyük darbe alan AB, İtalyanların anayasa değişikliği için düzenlenecek referandumda hükümete destek vermemeleri halinde yaşanacak gelişmelerden dolayı kaygılı.

Referanduma sunulacak anayasa reformu, Senato’nun küçültülmesi ve senatörlerin, halk tarafından seçilmesi yerine atama yoluyla göreve gelmesi gibi önemli değişiklikleri kapsıyor. Başbakan Matteo Renzi liderliğindeki hükümetin hazırladığı anayasa değişikliğine karşı çıkanlar, söz konusu reformun, iktidar partisinin yetkilerini genişleteceğini, dolayısıyla demokrasiye darbe vurulacağını savunuyor.

Başbakan Renzi, tıpkı İngiltere’de David Cameron’ın yaptığı gibi, referandumdan ‘hayır’ sonucu çıkması halinde koltuğu bırakacağını söylüyor. Böyle bir durumda erken seçime gidecek olan ülkede iktidarın en güçlü talibi Beppe Grillo liderliğindeki 5 Yıldız Hareketi. Anayasa değişikliğine şiddetle karşı çıkan Grillo’nun, referandumdan beklediği sonucu alması halinde Renzi’nin ardından başbakanlık koltuğuna oturacak kişi olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Haberin Devamı

Eski bir komedyen olan Grillo, iktidara gelmesi durumunda ilk iş olarak ülkeyi AB’nin ortak para birimi olan Euro’dan çıkarmak amacıyla yeni bir referanduma götürmek istiyor. Siyasi analistler, İngiltere’yle başlayan AB’den ayrılık akımına İtalya’nın da katılabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Fark açılıyor

Son anketler ‘hayır’ cephesinin, anayasa değişikliğini destekleyenlerden en az 7 puan önde olduğunu gösteriyor. İtalya’nın Euro bölgesinden, hatta Avrupa Birliği’nden ayrılması gerektiğini savunan muhalifler İngilizce ayrılmak (quit) ve İtalya (Italy) kelimelerinden türetilen - ‘Quitaly’ ismiyle anılıyor.

Roma onların

Sadece 7 yıl önce kurulan 5 Yıldız Hareketi’nin önde gelen isimleri arasında, son yerel seçimlerde başkent Roma’nın belediye başkanlığını kazanan Virginia Raggi de bulunuyor. 38 yaşındaki eski avukat, Roma sakinlerinin yüzde 67’sinden destek alarak belediye başkanlığını kazanmıştı.

Haberin Devamı