Gazete Vatan Logo

İkinci ÖSS fırsatı

ÖSS ve YDS yerleştirme sonuçları dün açıklandı..

14 Haziran tarihinde gerçekleştirilen ÖSS ile 21 Haziran tarihinde yapılan YDS yerleştirme sonuçlarına göre üniversitelerin lisans programlarında toplam 26 bin 639 ve ön lisans programlarında toplam 61 bin 932 olmak üzere toplam 88 bin 571 kontenjan boş kaldı. Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 6 bin 730, ön lisans programlarında 40 bin 8, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 8 bin 180 kontenjan dolmayarak boş kalırken, ön lisans programlarında 20 bin 438, KKTC’deki üniversitelerin lisans programlarında 10 bin 810, ön lisans programlarında ise bin 367 kontenjan boş kaldı. Diğer ülkelerdeki üniversitelerin lisans programlarında da 919, ön lisans programlarında 119 kontenjan dolmadı.

KAYITLAR 31 AĞUSTOS’TA BAŞLIYOR

Açıköğretimde ise kontenjan sınırlaması olmayan lisans programlarına 138 bin 624, ön lisans programlarına 114 bin 875, kontenjan sınırlaması olan lisans programlarına 2 bin 850, ön lisans programlarına da bin 600 öğrenci kayıt yaptırmaya hak kazandı. Bu yıl ÖSS’ye 7 bin 513 okul birincisi de başvurmuştu.

Sınavsız geçiş için de 242 okul birincisinin başvurusu söz konusu olmuştu. 226 okul birincisi ise Açıköğretim Fakültesi’ne yerleşti.

Üniversitelilerin tercih sonuçlarına göre bin 126 okul birincisinin ise herhangi bir programa yerleştirilmediği görüldü. Geçen yıl bu rakam 557 olmuştu. Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitimini sürdüren SÖZ-2 üçüncüsü Cihat İmamoğlu ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi SAY-1 üçüncüsü Ali Gökçe ise yeniden tercih yapmadı. Öte yandan yükseköğretim programlarına kayıtlar ise 31 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Şampiyonlar tıp fakültelerini seçti Her yıl elektrik-elektronik bölümünü seçmelerine alışkın olduğumuz birinciler bu yıl bir farklılık yaparak tıp fakültelerini tercih ettiler. ÖSS Sayısal-1 puan türünde Türkiye birincisi olan Aydın Fen Lisesi mezunu Gülşen Yücel, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yerleşti. Yücel, ÖSS sonuçlarına göre 6 tercih yaptığını, ilk tercihi olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yerleştiğini söyledi. Yücel “Tercih yaparken burayı kazanacağımı biliyordum. Doktor olmak, insanları tedavi etmek istiyorum” dedi. Sözel-1, EA-1 puan türünde Türkiye birincisi olan fen lisesi mezunu Mustafa Öztürk de en büyük hayali olan ve ilk tercihi olan Hacettepe Tıp Fakültesi’ne yerleşti. EA-2 Türkiye birincisi Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi mezunu Mücahit Erdoğan da tercihini tıp fakültesinden yana kulanarak İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni tercih etti. SAY-2 puan türünün birincisi Çağatay Ermiş de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yerleşti. Puan türlerinde birinci, ikinci ve üçüncülük derecelerini kazanan 17 öğrencinin 7’si tıp fakültelerini tercih ederken, diğerleri de tercihlerini bilgisayar, elektrik-elektronik mühendisliği ve hukuk fakültelerinden yana kullandılar.

150 bin ek kontenjan açılacak ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan da yaptığı açıklama ek yerleştirme kontenjanlarının yaklaşık 150 bin olacağını söyledi. Yarımağan “Kayıtlardan sonra boş kalan 88 bin kontenjana ek olarak, birinci yerleştirme sonuçlarına yerleşmeyen öğrenciler ve yeni açılan programlar da eklenecek. Yeni kontenjan sayısının 150 bin olmasını bekliyoruz. Ek yerleştirmeler ekim ayının başında yapılacak” dedi. (Milliyet)

Haberin Devamı