Gazete Vatan Logo

İkinci el otomobilde büyük yenilik

'Doktordan çok temiz ikinci el' yalanı tarihe karışıyor

İkinci el araba alırken tamirciye götürüp muayene ettirme, ’ilk sahibinden, bayandan, doktordan’ sözlerinin ne kadar doğru olduğunu kontrol etme dönemi TRAMER’in dünyada eşi olmayan sistemi ile son bulacak. Belirlenen numaraya mesaj atanlar ilgilendikleri ikinci el aracın tüm hasar geçmişini cep telefonlarına gelen cevapla öğrenebilecek

İkincİ el oto pazarlarının, ’ilk sahibinden, doktordan, öğretmenden, bayandan’ yalanları bir mesajla son bulacak. TRAMER’in 2.5 yıldır sürdürdüğü ve Ağustos itibarıyla tamamlanan projeyle ikinci el araçların son 7 yıllık tüm hasar geçmişi bir mesajla cebe gelecek. Türkiye’deki sigortalı 11 milyon aracın tamamının hasar geçmişini barındıran sistem, ikinci el araba alan vatandaşın, ’Acaba gerçekten temiz mi’, endişesini bir iki saniye içinde bitirecek. Bir kısa mesajla satışa konu arabanın, son 7 yıl içinde kaza yapıp yapmadığı, hasar oranı gibi bilgileri tümüyle ortaya dökülecek. Tüm sigorta şirketlerinden toplanarak oluşturulan veri tabanı 2003 yılından beri yapılan tüm kazaların verisini barındırıyor. Bu veriler şimdi ikinci el almak isteyenlerin kullanımına sunuluyor.

Günde 1000 mesaj alıyor

TRAMER Müdürü Mehmet Üst, sistemin hayata geçmesinde tüm GSM operatörleriyle görüşmelerinin sürdüğünü açıkladı. Dünyada tüm sigorta şirketlerinin bilgilerini barındıran böyle bir ortak veri merkezinin bulunmadığını vurgulayan Üst, sistemin kurulması için son 2.5 yıldır çalıştıklarını, yazılımı da yarı kamu şirketi niteliğinde olan TRAMER bünyesinde geliştirdiklerini anlattı.

Mehmet Üst, bu uygulama sayesinde ikinci el oto alımında vatandaşın gerçek bilgiye ulaşımının sağlandığını söyledi. Üst, “Oto pazarında vatandaşın arabanın kaza yapıp yapmadığını anlaması için tamirci aramasına gerek kalmayacak. Kısa mesajla alacağı aracın geçmişi anında cebine gelecek” diye konuştu.

İkinci el araçların kaza geçmişlerini bir mesajla cep telefonuna gönderen bu sistem için tanıtım çalışmalarına çok yeni başlandı. Buna rağmen ilginin çok hızlı arttığını anlatan Mehmet Üst, “İlk günler 200 sorgu varken medyada konuyla ilgili haberlerin yer almasıyla bu sayı günlük 1000 mesaja çıkmış durumda. Bu sayının çok daha artmasını bekliyoruz. Türkiye’deki 11 milyon sigortalı aracın sahibine hizmet verebilecek kapasitemiz mevcut” değerlendirmesini yaptı.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Vatandaşın, beğendiği arabayı almadan önce bir mesaj atması yeterli olacak.

Hasar yazıp boşluk bırakacak ve aracın plakasını girdikten sonra belirtilen numaraya kısa mesaj olarak gönderecek.

Araçla ilgili tüm bilgiler, plakası değişmiş bile olsa birkaç saniye içinde cep telefonuna gelecek.

Söz konusu hizmetin bedeli ise 7 SMS yani 14 kontör.

Kusur oranı da mesajla

TRAMER, hasarların yanı sıra kaza tespit tutanakları raporlarının sonuçlarının da bir mesajla öğrenilmesini sağladı. Bunun için de kaza yapan araç sahibinin KAZA yazıp, boşluk bıraktıktan sonra araç plakasını girerek yine mesaj göndermesi yeterli olacak. Aynı şekilde kaza raporunun çıkıp çıkmadığı, çıktıysa kusur oranları bu mesajla cep telefonuna gelecek. Böylece kaza yapan sürücünün sigorta şirketinden bilgi almak için uğraşmasına gerek kalmayacak. Bunun bedeli 5 SMS yani 10 kontör.

Haberin Devamı