Gazete Vatan Logo

İkinci baharlarını öğrenerek yaşıyorlar

“Yaş 70 iş bitmiş“ derler... Fikret Şülen, Fikret Karabulut ve İhsan Güven bu cümlenin yanlış olduğunu kanıtlıyor. Şahenk İnsiyatifi çatısı altında kurulan Yaşa Devam Platformu ve Harvard Üniversitesi/Boğaziçi Üniversitesi’nin işbirliğiyle açılan İkinci Bahar Akademi’nin resim-heykel bölümünde mezun oldular. Yeni hedefleri İngilizce öğrenmek.

İkinci baharlarını öğrenerek yaşıyorlar

Şahenk İnisiyatifi çatısı altında kurulan ve iyi yaşlanmayı teşvik eden ‘Yaşa Devam Platformu’, Harvard Üniversitesi’nin desteği ile Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) tarafından açılan İkinci Bahar Akademi’de kendilerine başvuran 60 yaş üstü katılımcılara eğitim desteği sunuyor ve öğrenmenin yaşı olmadığını kanıtlıyor. Diğer faaliyet gösteren platformlar ise; çocukları kötü alışkanlıklardan uzak tutarak, onları spora yönlendiren ‘Oyunda Kal’ ve gençlerin gelecek hedeflerini gerçekleştirebilmeleri için onlara ilham ve imkan veren ‘Bugün Günlerden Yarın’. Özellikle Anadolu Üniversitelerine gidiliyor ve orada farklı alanlardan insanlar gençlere tecrübelerini aktarıyor. Şahenk İnsiyatifi yetkilileri “Çocuklar, gençler için bir şeyler yapıyoruz. Peki yaşlılar?” sorusunu kendilerine sormuş ve sonucunda Yaşa Devam Platformu kurulmuş. Amaçları iyi yaşlanma bilincini ve farkındalığını yaratmak. Çünkü 65 yaş üstü nüfus şu an Türkiye’de yüzde 8. Yıl 2023 olduğunda yüzde 10’u geçecek. Birleşmiş Milletler oran yüzde 10’u geçerse “o ülke çok yaşlıdır” diyor. Oysa Türkiye’de 20 sene içerisinde yaşlı nüfus oranı yüzde 20’nin üzerine çıkacak. 50 sene içindeyse yüzde 30 olacak.

Haberin Devamı

Ulaşım dahil hiçbir ücret ödemiyorlar İngilizce bilenler Harvard’a gönderiliyor

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki İkinci Bahar Akademi’ye katılanlar hiçbir ücret ödemiyorlar; ulaşım dahil. Hatta İngilizce bilenler Harvard’daki değişim programına gönderilecek. İlk dönem 3 mezunları var ancak Ekim ayındaki yeni dönemde hedef en az 10 kişi. Mezunlara bir sergi açmak da yetkililerin planları arasında... Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin verdiği derslerde katılımcılara Avrupa resim tarihinden sanatın varoluş serüvenine kadar pek çok konu aktarılırken katılımcıların bilgi ve birikimlerini artması hedefleniyor. Türkiye ve Dünyaya Genel Bakış, Sosyal Bilimler, Güzel Sanatlar ve Edebiyat programları için burs verilecek ve Yaşa Devam edenler bir kez daha ‘Öğrenmenin yaşı yok’ diyecek. Detaylı bilgiye www.yasadevam.com’dan ulaşmak mümkün.

Haberin Devamı

İkinci Bahar Akademi nedir?

İkinci Bahar Akademi, Boğaziçi Üniversitesi’nin 150. yıl etkinliklerinden biri olarak, Harvard Üniversitesi’nin desteği ile Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) tarafından açılan programlardan oluşuyor. Akademinin temel amacı, katılımcılarını yeniden üniversite hayatına davet etmek ve yaşam boyu eğitim fırsatını Boğaziçi Üniversitesi’nin eğitmen kadrosuyla kampus ortamında kendilerine sunmak. Akademi bünyesinde, farklı günlerde devam eden üç program başlığı altında, birbirini takip eden modüller yer alıyor. Programlar, “Türkiye ve Dünyaya Genel Bakış”, “Sosyal Bilimler” ve “Güzel Sanatlar ve Edebiyat” başlıkları altında sırasıyla Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri açılıyor. Her bir program için, ikişer ay devam eden modül başlıkları bulunuyor.

Fotoğraflar: Barış ACARLI

Fikret Karabulut (65)

65 yaşında olduğumu söyleyenlere gülüyorum

- Doğuş Grubu’nun diğer bir etkinliği var, Yaşa Devam. Ben de bu kapsamda beş ayrı üniversiteye konuşmacı olarak gittim. O dönem felçliydim, yürüyemiyordum. Ancak azmimle yürümeyi başardım. Sonra rehabilitasyon merkezine gittim, psikolojik destek aldım. Ve çizmeye başladım. Bir buçuk yıldır çiziyorum. Oysa ortaokulda resimden kalmıştım.

Haberin Devamı

- Burada resimle ilgili çok fazla şey öğrendim. Karakalem başlamıştım ama şimdi her tür çalışıyorum. Ayrıca bir sürü genç arkadaşım oldu. Onlara deneyimlerimi anlatıyorum, memnun oluyorlar. Sadece akıl değil, mantığınızı da kullanın diyorum.

- 13 yıl polis memurluğu yaptım. Ardından özel bir şirkette müdürdüm. 2009’da hastalanınca işi bıraktım.

- Hayatım boyunca hep dik durmaya çalıştım. Elbette öleceğiz ama onurlu, güzel ölmek önemli. Kaç yaşında olursanız olun birşeyler üretmek zorundasınız.

- Kendimi çok daha genç hissediyorum; yaşın 65 dediklerinde gülüyorum. Avrasya Maratonu’na da katıldım.

- Sabah 04.00’te kalkıyorum, bir saat yürüyüş yapıyorum. Kahvaltının ardından da resim çalışmaya başlıyorum. Kafamı sadece resime verip, başka şey düşünmem.

Haberin Devamı

Fikret Şülen (57)

Şimdi sırada İngilizce öğrenmek var

- Benim sosyal faaliyetlerde bulunduğum bir derneğim var, Şefkat Derneği. Bir arkadaşım vasıtasıyla bu etkinlikten haberim oldu. Hemen katılmak istedim.

- Şu an hala dizi film oyuncusuyum. Daha önce Ankara Sanat Tiyatrosu’ndaydım ama bıraktım. Daha önce Ankara İktisadi Bilimler Akademisi’ni kazandım ama devam etmedim. Bu ikinci üniversite ortamında bulunuşum.

- Depresyon tedavisi görüyordum ama resme başladıktan sonra ilaç kullanmayı bıraktım ve çok daha iyi hissediyorum.

- Hiç bir zaman boş boş oturan biri olmadım. Hep sosyal faaliyetlerin içinde oldum.

- Üç yıl kadar sokaklarda yaşadım ama kendimi hiç bırakmadım, toparladım.

- Bakır ve alüminyum kabartma yapıyordum zaten ama buranın katkısı büyük oldu.

- Yaşın kaç diyenlere 28 buçuk diyorum. Nasıl yani diyorlar; geceleri saymayın geceler ölü diyorum.

- Oyuncu olarak bir iz bırakmak istiyorum. Daha önce İki Dünya Arasında dizisinde oynadım. Tiyatroda da Pir Sultan Abdalı canlandırdım.

- Monoton bir hayat yaşayan akranlarıma çok kızıyorum. Gerçi 30 yaşında da 50 yaşında da devamlı ben yorgunum diyen çok. Oysa o kadar çok yapılacak şey var ki... Günde sadece 4 saatlik uykuyla öyle yararlı işler yapıyorum ki, herkes de yapabilir. Şimdi de İngilizce öğrenmek istiyorum.

İhsan Güven (67)

Hocam en güzel kadın resimlerini çizdiğimi söylüyor

 İkinci Bahar’dan haberim olunca dedim ki, ‘İhsan yolun sonuna doğru giderken gel bir şeyler daha öğren.’  Daha önceleri terziydim. Hem kumaş satardım hem de tasarım yapıp, dikerdim. İşlerim bozulunca çok üzüldüm ve şeker hastası oldum. Katarakt olunca bırakmak zorunda kaldım. Yedi yıldır çalışmıyordum. Ancak karakalem çalışmaları yapıyordum. Burada da tercihim o nedenle resim- heykel bölümü oldu. Böylece resmin ve heykelin tarihini öğrendim, tekniğimi ilerlettim.  Hocamız en çok güzel kadın çizdiğimi söylüyor. Fakat ben manzara çalışmayı seviyorum esasen.