Gazete Vatan Logo

İkilinin Aras’ı hâlâ bozuk!

Avusturyalılar Aras Kargo’da yüzde 50 hisseyi almak için Rekabet Kurumu’na başvurdu ancak ortada henüz iki taraf arasında yapılmış anlaşma yok

İkilinin Aras’ı hâlâ bozuk!

Avusturyalı lojistik şirketi Austrian Post, henüz karşı tarafla anlaşma yapmadan Rekabet Kurumu’na başvuruda bulundu.

Konuya ilişkin açıklama Rekabet Kurulu’nun sitesinde yer aldı. Aras Kargo’ya 2013 yılında yüzde 25 hisseyle ortak olan Austrian Post, şirketteki payını yüzde 75’e yükseltmek için 2016 yılında süreç başlatmıştı. Ancak Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Evrim Aras, Temmuz ayında yaptığı açıklamada Avusturyalı ortaklarının şirketteki payını yüzde 25’ten yüzde 75’e çıkarmak için sundukları satın alma opsiyonunu reddettiklerini belirterek, mevcut yüzde 25 hisselerini geri almaya da hazır olduklarını açıklamıştı.

Avusturyalılar’ın bu hamlesi “Kavga bitti, taraflar uzlaşmaya ve hisse devrine ikna oldu” şeklinde algılandı. Ancak gerçekte bu başvurunun bir ön başvuru olduğu iki taraf arasında henüz nihai bir anlaşmanın gerçekleşmediği anlaşıldı.

Fiyat düşük bulundu

Aras Kargo’ya 2013 yılında ortak olan Austrian Post (Österreichische Post)’un 2016 finansal sonuçlarına bağlı olarak 8 EBİTDA çarpanı ile kalan yüzde 50 hisseyi daha devralma hakkı bulunuyordu. Nitekim Avusturyalılar 2016 yılında bu haklarını kullanmak istediler. Fakat Aras Kargo’yu yöneten Evrim Aras teklif edilen fiyatın çok düşük olduğunu, EBİTDA’nın aradan geçen sürede Avusturyalılar tarafından bilinçli olarak düşük çıkması için faaliyetlerin yavaşlatıldığını iddia etti. Evrim Aras, Aras Kargo’nun gerçek değerinin teklif edilen fiyatın en az yüzde 40 daha fazlası etmesi gerektiğini savunuyor. İki taraf arasında fiyat anlaşmazlığına dair dava İsviçre mahkemelerinde görülürken bu arada şirkete de kayyum atanmasına karar verilmişti.

Haberin Devamı