Gazete Vatan Logo

İki yılımız trafikte geçiyor

Navigasyon devi TomTom’un tüm dünyada 360’den fazla şehrin trafik yoğunluğunu ölçen ‘Trafik Sıkışıklık Endeksi’ açıklandı.

İki yılımız trafikte geçiyor

TomTom trafik yoğunluğu verilerine göre 48 ülkedeki 360 şehir arasında İstanbul en yoğun 6. şehir oldu. Yüzde 66 ile en yüksek trafik sıkışıklığına sahip şehir olan Meksico City’yi yüzde 61 ile Bangkok, yüzde 58 ile Jakarta, yüzde 52 ile Çongçing izledi. İstanbullu’lar ortalama 75 yıllık ömürlerinin yaklaşık 2 yılını trafikte tüketiyor.

TomTom dünyada trafiği en yoğun şehirleri raporladığı TomTom Trafik Endeksi ‘nin sonuçlarını açıkladı. Endekse göre geçen yıl yüzde 50’lik sıkışıklık oranıyla dünya listesinde üçüncü sırada yer alan İstanbul, altıncı sıraya indi. 2016 yılında İstanbul’daki sıkışıklık oranı yüzde 49’a geriledi.

Trafikte fazladan 7.3 günümüzü geçiriyoruz

İstanbul’daki sürücüler günün her hangi bir saatinde trafikte yüzde 49 daha fazla zaman harcıyorlar. Yani İstanbul’da bir sürücü her gün trafikte fazladan 46 dakika geçiriyor. Akşam yoğun saatlerde yüzde 91’e kadar çıkan bu oranla, normal bir trafiğe nazaran yılda toplam 175 saat (7.3 gün) daha fazla zaman geçiriyorlar. İstanbul’da otoyollarda fazladan geçirilen süre yüzde 70 olarak belirlendi. Otoyol dışı yollarda ise bu oran yüzde 43’e iniyor.

Haberin Devamı

Her gün ekstradan 46 dakikayı trafikte harcıyoruz. Şehrin yollarının yüzde 49’unda ise sürekli trafik var.

Mexico City en sıkışık şehir

1 Mexico City 66%

Bu şehirde bir yerden bir yere gitmek gerçekten ömür törpüsü. Meksikalıların bir gününün 59 dakikası ekstradan trafikte geçiyor. Şehrin yollarının yüzde 66’sında sürekli trafik sıkışık. Bu sıkışıklık akşam saatlerinde yüzde 101’e kadar çıkıyor.

2 Bangkok %61

Tayland’ın başkenti Bangkok trafikte en uzun zaman geçirilen şehirlerin başında geliyor. Bangkoklular günde ekstradan 64 dakikayı trafik kaosunun içinde yaşıyor. Şehrin yollarının yüzde 61’inde trafik sürekli tıkalı.

3 Jakarta %58

Endonezya’nın başkenti Jakarta trafiğinin yüzde 58’si sürekli tıkanık. 10 milyon insanın yaşadığı bu küçük şehirde günde ekstradan 48 dakika trafikte geçiyor. Araştırmalara göre bir sürücü yılda 33 bin defa dur kalk yapıyor ve şehrin hava kirliğinin yüzde 70’i egzost gazından kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

4 Çongçing %52

Çin’in güneybatısında yer alan eyalet düzeyindeki Çongçing şehrinde 10 milyon kişi yaşıyor ve nüfus hızlar artıyor. Nüfusun artışını şehrin altyapısı kaldırmadığı için trafiğin yüzde 52’si sürekli tıkalı. Çongçingliler günde ekstradan 55 dakika trafikte zaman harcıyor.

5 Bükreş %50

Bükreş‘te trafiğin yüzde 50’si sürekli sıkışık. Uzmanlar bunun nedeninin yolları araçlarla paylaşan tramvaylar olduğunu belirtiyor.