Gazete Vatan Logo

İki ülkeden acil çağrı!

Tarihlerindeki en büyük sel felaketine uğrayan Balkanlarda Sırbistan ve Bosna Hersek su baskınlarının yaşandığı bölgelerde mahsur kalan insanların kurtarılması için uluslararası yardım çağrısı yaptılar. Sular çekilmeye başladı ama yetkililer tehlikenin sürdüğünü söylüyorlar.

İki ülkeden acil çağrı!

Toprak kayması, taşkınlar ve patlamamış mayınların yol açtığı tehlikeler devam ediyor.

Sırbistan'ın ana elektrik santrali su baskını tehdidiyle karşı karşıya ve 10 binlerce insan evlerini terketti.
Bosna Hersek'te Mülteciler Bakanı Adil Osmanoviç sellerin tam bir yıkıma yol açtığını söyledi.

BAŞA ÇIKAMIYORLAR

Yetkililer son günlerde Balkanlara üç aylık yağmur yağdığını ve yağış ölçümlerinin yapılmaya başladığı 120 yıldır görülen en büyük sellerin yaşandığını söylüyorlar.

Bosna Hersek'in kuzeyindeki Orasje kasabası taşan Sava ve Bosna nehirlerinin arasında kaldı.
Sırbistan Başbakanı Aleksandır Vukiç dün yaptığı açıklamada kömürle çalışan Nikola Tesla elektrik santralinin bulunduğu Obrenovaç kasabasında şu ana kadar 12 kişinin cesedine ulaştıklarını söyledi.

Şu ana kadar en az 35 kişinin öldüğü fakat ölü sayısının yükselebileceği söyleniyor.

ULUSLARARASI YARDIM

Avrupa Birliği, ABD ve Rusya'dan kurtarma helikopterlerinin katılımıyla büyük bir kurtarma ve yardım operasyonu başladı ama Sırbistan Başbakanı daha büyük yardım gerektiğini özellikle de felaketzedelere gıda, giysi ve temiz su iletilmesi konusunda sıkıntılar olduğunu söyledi.



Dağlık bir coğrafi yapısı olan Bosna Hersek'de de yetkililer yollar, evler ve hatta köyleri yutan ikibini aşkın toprak kayması yaşandığını bildiriyor.
Kurtarma görevlileri insanlara balkonlarına veya evlerinin çatılarına çıkarak görünür olmaları için çağrı yapıyor.

SEL DALGASI

Bosna Hersek'de sel felaketinin en çok ülkenin kuzey doğusunu etkilediği evlerin, yolların ve demiryollarının su altında kaldığı bildiriliyor.



Seller sadece binlerce insanı evsiz bırakmakla kalmadı, Balkanların altyapısında da giderilmesi zaman alacak büyük hasara yol açtı.
Sırbistan'dın Veliki Crljeni köyü yakınlarındaki kömür madenini su basmasıyla 137 milyon dolar civarında bir hasar doğduğu açıklandı.

Yüzlerce insan sel basan bölgeleri şişme botlar, kayıtlar ve kamyonlarla terketti.
Yetkililer selden etkilenen bölgelerde bir milyonu aşkın insanın yaşadığını söylüyorlar.

MAYINLAR

Toprak kaymaları ve seller 1992-1995 arasında Bosna savaşı sırasında bölgeye yerleştirilen tahminen bir milyon kara mayını konusunda büyük kaygı yarattı.

Yetkililer net bir şekilde işaretlenmiş 9 bin 400'ü aşkın mayın tarlasına yerleştirilen bu mayınlardan yaklaşık 120 bininin patlamamış olduğunu düşünüyor.
Fakat seller ve toprak kaymaları nedeniyle uyarı işaretleri ve hatta yer yer mayınların kendisi yerinden oynamış durumda. BBC TÜRKÇE