Gazete Vatan Logo

İki taraf da eller tetikte bekliyor

Savaş bu kasabanın çevresinde kopacak

İki taraf da eller tetikte bekliyor

Slavyansk kasabasının bir yanında Ukrayna askerleri, bir yanında ise ayrılıkçılar kontrolü elinde tutuyor. Askeri uzmanlar, burada çıkacak çatışmanın Ukrayna’nın kaderini belirleyeceğini söylüyor.

Ukrayna yönetimi, haftalardır bina işgallerinin devam ettiği ülkenin doğu kentlerinde idareyi geri kazanmak için bölgeye askeri yığınak yaptı. Donetsk çevresinde konuşlanan 15 bin Ukrayna askerine karşılık, Rusya’nın da sınırın hemen öteki tarafından zırhlı birlikleri bulunuyor. Askeri uzmanlar, yakın zamanda taraflar arasında Slavyansk Kasabası çevresinde bir çatışma yaşanmasının muhtemel olduğunu ve bu çatışmanın doğu Ukrayna’nın kaderini belirleyeceğini vurguluyor.


Rusya doğuyla yetinir mi?

Gözlemciler, Rusya’nın Ukrayna’nın askeri yığınağına ne ölçekte cevap vereceğinin, yaşanacak çatışmaların geniş kapsamlı bir savaşa dönüşüp dönüşmeyeceğini de belirleyeceğini belirtiyor. Rusya’nın zırhlı birliklerine hava desteği sağlamak için Tsentralni’deki hava üssünde konuşlanan uçak ve helikopterleri devreye sokması halinde çatışmanın büyüyeceği öngörülüyor. Bu durumda Rusya’nın Ukrayna’nın doğusuyla yetinip yetinmeyeceği, tüm ülkeyi işgale niyetinin olup olmadığı tartışılıyor.




Batı desteği kesin değil

Durumun kötüleşmesi halinde Ukrayna’nın da Batılı ülkelerden destek gelip gelmeyeceğinden emin olamayacağını kaydeden uzmanlar, bu durumda askeri üstünlüğe sahip Rusya’nın hızla ilerleyebileceği uyarısında bulunuyor. Rusya’yı geniş çaplı bir askeri operasyondan sadece, harekatı bir “barış misyonu” olarak göstermekte zorlanması ihtimalinin caydıracağı düşünülüyor.




Otobüse baskın


Ukrayna güvenlik güçleri, Kiev yakınlarında bir araca ateş açılmasının ardından yolda şüpheli gördükleri araçları durdurarak arama yaptı. Ayrılıkçıların kontrolündeki Slavyansk’ın girişinde oluşturulan kontrol noktasına ise önceki gece kimliği belirsiz şahıslar saldırı düzenledi. Kısa süreli çatışmanın ardından saldırganların geri çekildiği, olayda ölen ya da yaralanan olmadığı açıklandı.

Hasta gözlemciyi serbest bıraktılar

Slavyansk Kasabası’nı kontrolünde tutan ayrılıkçılar, geçen hafta rehin alınan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerinden birisini, diyabet hastası olduğu için serbest bıraktı. Kasabaya gelen AGİT heyeti, ayrılıkçılarla yapılan müzakerelerin ardından, diyabet hastası olduğu bildirilen Yngwie Thomas Johansson’un salıverilmediğini duyurdu. Ayrılıkçıların elinde halen Almanya, Danimarka, Polonya, İsveç ve Çek Cumhuriyeti’nden 8 AGİT gözlemcisi rehin durumda.

Haberin Devamı