Gazete Vatan Logo

Erdoğan- Putin görüşmesi: Kilit nokta...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'da 268 gün sonra bir araya geldi. Görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında birbirinden önemli açıklamalar yapıldı bunlardan biri de Erdoğan'ın "100 milyar dolarlık ticaret hedefini yeniden koyduk; kararlı bir şekilde hedefe yürüyoruz" sözleri oldu.

Erdoğan- Putin görüşmesi: Kilit nokta...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ortak basın toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün sayın Putin ile kapsamlı ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdik. İlişkilerimizin yeniden eski seviyesine hatta ötesine taşınması konusunda iki taraf son derece kararlıdır. Gerekli iradeye sahiptir. Kanaatim, iki ülkenin kamuoyunun beklentisi de bu yöndedir. Savunma sanayi alanında işbirliğimizi artıracağız. Türk Akımı Projesi, hızlı bir şekilde hayata geçirilecektir. Kıymetli dostum sayın Putin ile birlikte ikili ve çok taraflı işbirliğimizi güçlendirmek hususunda bugün ortak bir tavrı koyduk" derken Rusya lideri Putin, "Türk dostlarımıza bu zorlukları atlatabileceğimizi düşündüğümü söylemek istiyorum. Bizim önceliğimiz, krizden önceki döneme tekrar dönmektir. Kriz öncesi döneme dönebilmemiz için turizm konusunda tabii ki zamana ihtiyacımız olacak. Çok yapıcı bir görüşme yaptık. Gerek ikili, bölgesel ve uluslararası konuları görüştük. İlişkilerimizde ama her zaman yapıcı ve karşılıklı ortaklık mantığı öne çıkıyordu" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ankara-Moskova arasındaki uçak krizinden sonra ilk kez bir araya geldi. Görüşme sonrasında iki lider basın açıklaması yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya lideri Putin yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: "Çok yapıcı bir görüşme yaptık. Gerek ikili, bölgesel ve uluslararası konuları görüştük. İlişkilerimizde ama her zaman yapıcı ve karşılıklı ortaklık mantığı öne çıkıyordu. Türkiye’deki zor siyasi iş durumuna rağmen sayın Erdoğan ziyaret için fırsat buldu. Bu da gösteriyor ki Türk ortaklarımız işbirliğini tekrar inşa etmek istiyor.

BİZİM ÖNCELİĞİMİZ, KRİZDEN ÖNCEKİ DÖNEME TEKRAR DÖNMEKTİR

2016-2019 arasındaki bu orta vadeli programı hayata geçirmeyi planlıyoruz. Sayın Erdoğan ile bütün bu konuları görüştük. Bunun için iki ülkenin karma komisyonları çeşitli görüşmeler gerçekleştirecek. Şunun altını çizmek isterim ki, ticari işbirliğinde Rusya ve Türkiye için en önemli kilit noktayı enerji ve enerji projeleri tutuyor. Somut, politik adımlar atmamız gerekiyor projeleri hayata geçirmek için.

Haberin Devamı

KRİZ ÖNCESİ DÖNEME DÖNEBİLMEMİZ İÇİN TURİZM KONUSUNDA TABİİ Kİ ZAMANA İHTİYACIMIZ OLACAK

Rus turistlerin Türkiye’ye gelmesi konusunda bazı yasaklamalar, kısıtlamalar getirmiştik. Kriz öncesi döneme dönebilmemiz için turizm konusunda tabii ki zamana ihtiyacımız olacak ama turistlerimizin güvenliğinin maksimum seviyede sağlandığında biz de elimizden geleni yapacağız. Türkiye vatandaşlarının Rusya’da inşaat sektöründe çalışabilmesi için en kısa zamanda tekrar görüşülüp başlatılacak. Türkiye tarafından yapılan projeler tekrar gündeme geliyor. Bunların hepsi bugünkü toplantıda görüşüldü.

SURİYE KONUSUNUN AYRI BİR TOPLANTIDA DEĞERLENDİRİLMESİNE KARAR VERDİK

Uluslararası konulara da değindik. Basın toplantısından sonra Suriye konusunun ayrı bir toplantıda değerlendirilmesine karar verdik. Ortak anlaştığımız konu terör ile mücadele konusunda işbirliği ve bunu ayrıca görüşeceğiz. Sayın Erdoğan’a bugünkü görüşme için açıkça teşekkür etmek istiyorum. Sadece bölgemizde değil bütün dünyada istikrarın tekrara kurulabilmesi için elimizden geleni birlikte yapacağız."

Haberin Devamı

"SAYIN PUTİN İLE KAPSAMLI VE YARARLI GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRDİK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: "Sayın devlet başkanı değerli dostum, saygıdeğer bakanlar … sizleri en kalbi duygularımla sizleri selamlıyorum. Değerli dostum Putin’e nazik daveti ve samimi misafirperverliği için teşekkür ediyorum.

Bugün sayın Putin ile kapsamlı ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdik.

İLİŞKİLERİMİZİN YENİDEN ESKİ SEVİYESİNE HATTA ÖTESİNE TAŞINMASI KONUSUNDA İKİ TARAF KARARLI

Bu görüşme, uzun bir aradan ve malum hadiseden sonra ilk yüz yüze görüşmemizdi. İlişkilerimizin yeniden eski seviyesine hatta ötesine taşınması konusunda iki taraf son derece kararlıdır. Gerekli iradeye sahiptir. Kanaatim, iki ülkenin kamuoyunun beklentisi de bu yöndedir. Yaptığımız görüşmelerde, siyasi, iktisadi, kültürel, beşeri alanlarda Türki’ye- Rusya ilişkilerini olması gereken seviyelere tekrar taşıyacak kararları almış bulunuyoruz. Adımları peyder pey, müştereken atacağız.

Haberin Devamı

ÖZELLİKLE AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ’NE STRATEJİK YATIRIM STATÜSÜ VERECEĞİZ

Özellikle Akkuyu Nükleer Santrali’ne stratejik yatırım statüsü vereceğiz. Bu yönde atımı atıyoruz. Türk- Rus Ortak Yatırım Fonu kurulması konusunda mutabık kaldık.

SAVUNMA SANAYİ ALANINDA İŞBİRLİĞİMİZİ ARTIRACAĞIZ

Savunma sanayi alanında işbirliğimizi artıracağız. Bölgesel konuların ele alınması konusunda Türkiye- Rusya- Azerbaycan üçlü zirvesi mekanizması kurulmasına da olumlu bakıyoruz.

15 TEMMUZ’UN ERTESİ GÜNÜ, SAYIN BAŞKANIN HEMEN BİZİ ARAMIŞ OLMASI DAYANIŞMADA ÖNEMLİ

15 Temmuz gecesi Türkiye tarihimizin en alçak, kanlı girişimlerinden birini yaşadı. Fetullahçı Terör Örgütüne mensup bir grup, meşru hükümeti, seçilmiş cumhurbaşkanı ve demokrasimizi hedef alan bir darbe teşebbüsünde bulundu. Darbe girişiminin ertesi günü, sayın başkanın hemen bizi aramış olması gerçekten dayanışma, psikoloji noktasında büyük bir önem ifade etmiştir.

TÜRK AKIMI PROJESİ, HIZLI BİR ŞEKİLDE HAYATA GEÇİRİLECEKTİR

Türk Akımı Projesi, hızlı bir şekilde hayata geçirilecektir. Türk- Rus ilişkileri sadece ikili planda önem taşımıyor. İşbirliğimiz aynı zamanda bölgesel ve küresel barışın, huzur ve refahın tesisi için de çok önemlidir.

KIYMETLİ DOSTUM PUTİN İLE BİRLİKTE İKİLİ VE ÇOK TARAFLI İŞBİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN ORTAK TAVIR KOYDUK

Kıymetli dostum sayın Putin ile birlikte ikili ve çok taraflı işbirliğimizi güçlendirmek hususunda bugün ortak bir tavrı koyduk. Temaslarımızı her seviyede yoğun bir şekilde sürdüreceğiz. İlişkimizin geçmişe göre çok daha güçlendiğini krizlere karşı çok daha dirençli hale geldiğini düşünüyoruz. Değerli dostum Putin’e daveti ve misafirperverliği için tekrar teşekkür ediyorum."

"SURİYE’DE DEMOKRATİK ÇÖZÜMLER, ANCAK DEMOKRATİK YOLLARLA BULUNUR"

Erdoğan, bir soru üzerine Suriye konusunu henüz ele almadıklarını ifade ederek, "Putin ile dar kapsamlı ikili bir görüşmemiz daha olacak. Konuyu basın toplantısı sonrası ele alacağız" dedi.

Putin ise aynı soruya "Suriye krizinin çözümüne yönelik görüş ayrılıklarımız olduğu malum. Çözüm arayacağız. Dışişleri Bakanlıkları ve istihbarat birimlerinin katılımıyla krize çözüm yolu bulma konusunda mutabık kaldık. Demokratik çözümler, ancak demokratik yollarla bulunur. Suriye krizinin çözümü konusunda hedefimiz aynı. Bu ortak yaklaşıma uygun çözümü bulmaya çalışacağız" diyerek yanıt verdi.

"TÜRK AKIMI GÜNEY AKIMI’NA ALTERNATİF DEĞİL"

Putin, Türk akımı konusundaki bir soru üzerine "Ekonomik işbirliği konusunu hiçbir şekilde politize etmeyiz. Bulgaristan tarafının bu projeye dönmek istediğini görüyoruz. Ne var ki bir takım zararlara uğradık. Avrupalı ortaklarımız vazgeçtiği için zarar uğradık. Hukuk anlamda garantilere ihtiyacımız var Avrupa tarafından. Bu sağlanmıyor. Biz Türk Akımı’nın Güney Akımı’na bir alternatif değil, işbirliğimizi artıracak proje olmasını öngörmüştük" ifadesini kullandı.

"AKKUYU STRATEJİK YATIRIM KONUSU İÇERİSİNDE YERİNİ ALACAKTIR"

Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali ve Türk Akımı konusunda, "Akkuyu projesiyle ilgili buranın stratejik yatırım haline getirilmesi konusuydu. Bu karar alınacak ve Akkuyu stratejik yatırım konusu içerisinde yerini alacaktır. Bir diğer konu da Türk Akımı meselesi. Rusya’dan aldığımız doğalgaz miktarı 28 milyar metreküptür. Bu Türk Akımı’nın gelişinde iki hat olacak. Bu hatların inşa edilmesi öncelikle görevlerimiz arasındadır. Bundan sonraki süreçte bunların hızlanacağı kanaatindeyim" diye konuştu.

"VİZE SORUNU ÇÖZÜLMEK ZORUNDA"

Vizesiz geçiş konusuna ilişkin bir soru üzerine Putin, "İlişkilerin eskisi gibi olmasını tabi ki istiyoruz. Hükümetler arasında orta vadeli bir program hayata geçirme kararı aldık. Çok uzun zaman almayacak haftalar içerisinde yapabileceğimizi düşünüyorum. Vize sorunu öyle ya da böyle çözülmek zorunda. Ekonomik ilişkileri etkileyen bir konu" dedi.

"CHARTER MÜZAKERELERİ HIZLANACAK"

Erdoğan iki ülke arasındaki ticaret hacmine ilişkin, "Biz Türkiye-Rusya ilişkilerinde ekonomik alanda 35 milyar doları ticaret hacmi olarak yakalamış iki ülkeyiz. Son yaşanan gelişmeden dolayı bu rakam 27-28 milyar dolara indi. Yüksek Düzeyli Stratejik Ortaklık gibi bir anlaşmayı yapmıştık. Hedefimiz 100 milyar dolar gibi bir hedef koymuştuk. Bu hedefe kararlı yürüme azmindeyiz. Bu sürece aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Rusya’da Türkiye’ye gelen turist noktasında halklarımızın kaynaşması noktasında da çok çok önemliydi. Sayın başkan özellikle charter uçuşlara yönelik müzakerelerin hızlanacağını söylediler. Bu hareketliliğin olacağına işarettir" açıklamasında bulundu.

"ABD’Lİ ESİRLER İÇİN ARACI OLDUK PARA ÖDEMEDİK"

Putin, 4 Amerikalı esirin kurtarılmasına ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi: "Evet, Amerikan tarafı bir kaç ay önce bize böyle bir ricada bulundu. Suriye iktidarıyla görüşüp esirleri aldık ve ABD tarafına teslim ettik. Herhangi bir para ödemedik, insani amaçla böyle bir yardımda bulunduk. Gelecekte de herhangi bir devletin vatandaşına yardım etmek isteriz. İki devletin ilişkiler açısında zor bir dönemdi."

"TÜRK DOSTLARIMIZA BU ZORLUKLARI ATLATABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜ SÖYLEMEK İSTİYORUM"

Putin konuşmasına, "Türk dostlarımıza bu zorlukları atlatabileceğimizi düşündüğümü söylemek istiyorum" diyerek son verdi.