Gazete Vatan Logo

İki kez depremde yıkıldı, 9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı yapıldı

Sakarya'nın Sapanca İlçesi'nde Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yaptırıldıktan sonra 1967 depreminde hasar görerek yeniden inşa edilen otel, 1999 depreminde de hasar görmesi üzerine özel sektör tarafından yıkılarak 20 milyon dolar harcamayla yeniden yapıldı

Aksoy Grubu tarafından inşa edilen ve "Sapanca Richmond' adı altında hizmete açılan otele, Türkiye'de ilk olan bir uygulamayla 14 yaşın altındakiler alınmıyor. Otelin inşaatında hiçbir masraftan kaçınılmadığı ve 9 büyükülğündeki depreme dayanabileceği belirtildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün ilk yaptırdığı "Vakıf Otel', Adapazarı'nda büyük can ve mal kaybına yol açan 1967 depreminde ağır hasar gördü. Vakıflar, daha sonra bu oteli güçlendirdi, yeni ilavelerle modernize edip hizmete açtı. Otel, 1987 yılında da Taksim Otelcilik'e kiralanıp "Sapanca Otel' adını aldı.

Özellikle İstanbul'dang elen müşterilerin gözdeis olan, orman ve gölle içiçe olması nedeniyle dinlenmek için ideal bir ortama sahip Sapanca Oteli, bu kez 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'yle sarsıldı. Burada zeminin, göl kenarı ve eski dere yatağı olma özelliği nedeniyle otelin alt katı birkaç metre balçığa saplandı.

Birçok bölümü yıkıldı. Otelin bahçesi ile havuzu göl sularına gömüldü.