Gazete Vatan Logo

İki eski bakan için rekor ceza talebi

“İhaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla Yüce Divan’da yargılanan Enerji eski Bakanları Cumhur Ersümer hakkında 36, Zeki Çakan hakkında ise 28.5 yıla kadar hapis cezası istendi. Eski bakanlar savunmalarını 1 Mayıs’ta yapacak

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Yüce Divan’da yargılanan eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Cumhur Ersümer’in 3 ayrı ihaleye fesat karıştırma suçundan 36 yıl, Zeki Çakan’ın ise 2 ihaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma suçundan 28.5 yıla kadar hapsini istedi. Davanın dünkü duruşmasına eski bakanlar Ersümer, Çakan ve avukatları ile müdahil avukatları katıldı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu’nun katılmaması nedeniyle Başkan Vekili Haşim Kılıç’ın başkanlık ettiği duruşmada, Başsavcı Ok esas hakkındaki görüşünü açıkladı.

Ok, Ersümer’in Bozcaada rüzgar enerji santralı, Atasu Barajı hidroelektrik santralı ve Bakırçay Kınık sulama inşaatlarında “ihaleye fesat karıştırma” suçunu düzenleyen yeni Türk Ceza Kanunu’nun 235/1. maddesi uyarınca 15 yıldan 36 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Zeki Çakan’ın ise oto prodüktör santralları ile ilgili eski TCK’nın “görevde yetkiyi kötüye kullanma” suçunu düzenleyen 240. maddesi ve suçun birden fazla işlenmesi halinde ceza artırımını öngören 80. maddesi ile Atasu Barajı ve Batı Iğdır yenileme inşaatlarında 2 kez ihaleye fesat karıştırdığı iddiasıyla 11.5 yıldan 28.5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. İnfaz Kanunu’na göre Yüce Divan, Ok’un görüşü doğrultusunda karar verirse, cezanın alt sınırdan mı üst sınırdan mı verileceğine bağlı olarak Ersümer 6 ila 14, Çakan ise 4.5 yıl ila 11 yıl arasında hapis yatacak.

1 Mayıs’ta savunma yapacaklar
Davaya müdahil olarak katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, DSİ, BOTAŞ ve TÜAŞ avukatları da esas hakkındaki iddialarını yazılı olarak Yüce Divan heyetine sundu. Müdahillerin esas hakkındaki iddialarında, sanık bakanların iddiaya konu eylemiyle ilgili cezalandırılması ve hazine zararının faiziyle birlikte tahsil edilmesi istendi. Duruşmada Yüce Divan Heyeti, Ersümer, Çakan ve avukatlarına esas hakkındaki savunmalarını hazırlamak üzere süre verdi. Duruşma, 1 Mayıs 2007’ye bırakıldı.

Mavi Akım’dan beraatini istedi
Ersümer’e yönelik Mavi Akım Projesi suçlamalarıyla ilgili görüşünü de açıklayan Ok, konsorsiyum seçiminin ihalesiz pazarlık usulüyle yapılmasında yasal mevzuata göre usulsüzlük bulunmadığını kaydetti. Başsavcı Ok, Ersümer hakkında Trusgaz’a fiyat formülü değişikliği yoluyla çıkar sağlama iddialarıyla ilgili de suç unsuru bulunmadığını söyledi. Ok, Türkiye’nin Rusya ile imzaladığı toplam 24 milyar metreküplük 3 doğalgaz alım anlaşmasındaki usulsüzlük iddialarıyla ilgili Ersümer döneminde de kamu zararına yol açıldığını söyledi. Ok, Mavi Akım ve Batı Hattı Doğalgaz Alımı anlaşmalarının TBMM’de kabul edilerek kanunlaşması nedeniyle Ersümer’in cezai sorumluluğundan bahsedilemeyeceğini kaydetti.

“Görevi çok kez kötüye kullandı ama affa girdi”
Başsavcı Ok, 36 yıl hapsini istediği Cumhur Ersümer’in “görevi kötüye kullanma” suçunu birden çok kere işlediğini, ama bu suçun hem Rahşan Affı hem de zamanaşımına uğradığını bildirdi. Ok’un Ersümer’in suç işlediği halde cezasız kalacağını belirttiği diğer konular ise şunlar: Kamu santrallerinin eksik kapasiteyle çalışmasına yönelik uygulamalar yapmak, Alaçatı Santrali’nin imtiyaz sözleşmesinde görevi kötüye kullanma...

“İhaleye fesat karıştırdı”
Nuri Ok, Zeki Çakan’ın bakanlık yaptığı dönemde 39 oto prodüktör santralinin yapımına izin verildiğini anlattı. Çakan’ın Atasu Barajı hidroelektrik santrali, Batı Iğdır yenileme inşaatlarında yeni ihaleler açması gerekirken usulsüz biçimde keşif artışı yoluna giderek “ihaleye fesat karıştırma” suçunu işlediğini, yetkisi olmadığı halde görevde yetkiyi kötüye kullandığını söyledi.

İşte bakanları bu ‘iş’ler yaktı
* BOZCAADA RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALI: Sözleşme görüşmelerine başlanmasına dair Bakan (Cumhur Ersümer) olurunun alındığı gün sözleşme taslağı ilgili kurumlara gönderildi. Bu durum, görüşmelerin formalite olduğunu göstermektedir.

* Santral kapasitesinin 7.58 MW yerine 10.2 MW olarak kuruldu. n Toplam yatırım tutarının yüksek belirlenmesi ve bu yüksek maliyete göre tespit edilip neticede 2002 yılından itibaren fizibilite raporunda yer alan tarifelerden elektrik satın alınması durumunda kamu 2003 yılı sonu itibariyle 2 milyon 642 bin 130 dolar zarara uğratıldı ve şirkete haksız kazanç sağlandı.

* ATASU BARAJI: Kesin projeleri hazırlanmadan, metrajları kesinleşmeden Bakanlık (Zeki Çakan) makamından 9 Eylül 2002’de yüzde 170.71 oranında keşif artışı oluru alındı.

* BAKIRÇAY SAHİL SULAMA İNŞAATI: İhale kapsamında yapılacak işler arasında yer almayan ek tesisler sözleşme kapsamına alındı. Bakan Ersümer 13 Haziran 2000’de yüzde 115 ve Bakan Çakan da 12 Eylül 2002’de yüzde 63 oranında keşif artışlarına olur vererek suç işlemişlerdi. Oysa benzer işlerde serbest rekabet ortamında ihale yapıldığında yüzde 30 ile yüzde 72 arasında tenzilatla ihalelerin yapıldığı görüldü.

* BATI IĞDIR OVASI YENİLEME İNŞAATI: Proje 1997’de 2.3 trilyan TL bedelle AGE İnşaat’a verildi. Ancak 2002’de Bakan Çakan’ın oluru ile yapılan yüzde 60 keşif artışı ile ihale bedeli 3.7 trilyona çıkarıldı.

Haberin Devamı