Gazete Vatan Logo

İki dev karşı karşıya geldi!

Bir zamanların ortalığı kasıp kavuran telefon üreticisi BlackBerry, patent ihlali dolayısıyla Nokia’ya tam 137 milyon dolar ceza ödeyecek. Zamanının efsanesi sözlerini tutmaması nedeniyle bu cezayla karşı karşıya...

İki dev karşı karşıya geldi!

BlackBerry ve Nokia, Apple ve Samsung bu kadar popülerleşmeden önce piyasanın büyük bir kısmına sahip iki şirket durumundaydı. Zamanın iki dev şirketişimdi bir dava dolayısıyla yeniden karşı karşıya geldi. Uluslararası Tahkim Mahkemesi yaptığı değerlendirmelerin ardından BlackBerry’nin Nokia’ya tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti. Tazminat olarak bahsi geçen tutarın 137 milyon dolar olduğu açıklanırken iki şirket arasındaki anlaşmazlık bundan tam 5 yıl öncesine yani 2012 yılına dayanıyor. 2012 yılının ortalarında iki şirket patent konusunda bir problem yaşamış ve o dönem açılan dava geçtiğimiz yılın sonuna kadar varlığını sürdürmüştü. Davada çeşitli kararlar alınmış, BlackBerry bu kararları uygulamaya yanaşmamıştı.

Dava süreci değişti

BlackBerry ve Nokia arasındaki bu hukuki tatsızlık, iki tarafın da hukuk ekipleri tarafından titizlikle takip edilirken davanın seyri bir anda değişti. Kanadalı şirket BlackBerry, Finlandiyalı rakibine tam 11 patenti ihlal etmesi gerekçesiyle dava açtı. Daha önce alınan kararlara uymadığı belirtilen BlackBerry, kendi açtığı davanın ardından temyiz şokuyla karşılaştı. Konuya dair bir basın açıklaması yayınlayan şirket, mahkemenin argümanlarını “değersiz” ve “saçma” olarak niteledi.

Haberin Devamı

Nokia cephesi karardan memnun

BlackBerry, konuya ilişkin açıklamalar yaparken ABD ve Almanya’da Nokia ile alakalı patent ihlali aksiyonlarını “sert bir kararlılıkla” sürdürmeye devam edeceklerini ifade etti. Şubat ayı başında BlackBerry, Delaware’de yer alan bir ABD Federal Mahkemesi’ne Nokia’ya karşı dava açmıştı. Bir düelloya dönüşen dava açma yarışı Nokia lehine 137 milyon dolarlık tazminat kararıyla sonuçlandı. Finlandiya cephesi karara dair memnuniyetini belirtirken BlackBerry’nin itirazlarının süreceği ifade ediliyor. İki şirket arasındaki patent kavgasını hukuki olarak Nokia’nın kazandığı görülürken sürecin nasıl sonuçlanacağı henüz bilinmiyor.