Gazete Vatan Logo

İki bakandan hazine arazisi açıklaması!

Binlerce çiftçiyi ilgilendiren son dakika haberi geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, yeni düzenlemeye ilişkin açıklamalar yaptı. Bakan Kurum, "218 bin çiftçiye hazine arazisi verilecek. Çiftçi kayıt sistemine üye olma şartı var." dedi.

İki bakandan hazine arazisi açıklaması!

"Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Çiftçilerimize Kiralanmasını Sağlayan Düzenleme"nin detaylatını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ortak basın toplantısında anlattı.

Düzenleme ile ilgili konuşan Bakan Kurum, hazineye ait yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisinin çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanmasını sağlayacaklarını ve uygulamadan 218 bin çiftçinin faydalanacağını söyledi.

Bakan Kurum'un açıklamaları şöyle:

"10 günde bir kiralanma, satış bu işleri de sizlerle paylaşacağız. Çiftçilerimiz bizim için vatandaşımız ve çiftçilerimiz açısından önemli süreçte değişiklikler ve bu düzenlemeleri yapmak da bizim en önemli vazifelerimizden biri.”

Bakan Pakdemirli ise şunları söyledi:

"Ben de hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Sayın bakanım bana bu projeden bahsettiği zaman destekleyeceğimizi kendisine söyledim.

Ve sıkı ve hızlı bir çalışmadan sonra bu çiftçiye alınmış inisiyatifin üzerine ne koyabiliriz dedik? Bizim de bazı katkılarımız oldu. 218 bin çiftçiyi bu etkiliyor. Aşağı yukarı 1 milyon insanımızı etkileyen bir proje bu. Tabi yeni hükümet sisteminin de bir getirisi olması gerekiyor. Burada hızlı koordinasyon bizim için çok çok önemli.

Haberin Devamı

Bunlardan güzel örneklerden biri de sayın çevre bakanıyla birlikte olduğumuz bir proje. Devlet vatandaşıyla malını mülkünü paylaşıyor. Sözleşmesiz kullanılan tarım arazileri kayıt altına alınmış olacak. Çiftçi kardeşlerimiz kira bedelini ödeyerek tarım arazilerini ekip biçecek.

Bu düzenleme toplam arazilerin yüzde 5’ini kapsıyor. Bunu da kayıtlı olacak hale getirdik ve çiftçi kayıt sistemine bu vatandaşlarımız kayıt olacaklar. Peki bunun getirileri ne? Kullanıcılar arazinin verimini artıracak. Çiftçi bundan sonra isterse araziyi satın alabilecek. Suyuna, sulamasına, traktörüne, daha iyi tohumuna yatırımını yapacak. Ucuz kredi imkanlarından faydalanacak, tarım sigortalarından faydalanacak ve kayıt altına alınan araziler bundan böyle tarımsal desteklerden faydalanacak."

Haberin Devamı