Gazete Vatan Logo

İhracattan çifte rekor

Aralık'ta ihracat 7.3 milyar dolarla, aylık bazda cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Yıllık ihracat ise 73.4 milyar dolarla 72 milyar dolarlık hedefi aştı

İhracat, geçen yıl yüzde 14.7 artarak 73 milyar 426 milyon 151 bin dolarla 71 milyar dolarlık hedefi aştı. Aralık ayında ihracat yüzde 7.9 artarak 7 milyar 284 milyon dolar olarak gerçekleşerek, cumhuriyet tarihinin aylık ihracat rekoru kırıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, 2004 yılında ihracat yüzde 33.6 artışla 64 milyar 27 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Aralık ayında aylık bazda yakalanan rakam rekora ulaşsa da ihracat artışı, 12 aylık ortalamanın altında gerçekleşti.

Hazır giyim yine önde
2005'te en fazla ihracat yapan sektör yüzde 18.7'lik payla hazır giyim ve konfeksiyon oldu. Sektörün ihracatı 13 milyar 708 milyon dolara ulaştı. Onu yüzde 17.8'lik pay ile taşıt araçları ve yan sanayi sektörü izledi. 2004'e göre geçen yıl ihracatın azaldığı tek sektör deri ve deri mamulleri oldu. Sektörün ihracatı yüzde 2.12 azalarak l milyar 17 milyon dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracat artışı yüzde 126.54 ile zeytin ve zeytinyağı sektöründe meydana geldi. Sanayi ihracatı geçen yıl yüzde 12.7 artarak 62 milyar 244 milyon dolara çıktı. Tarım ihracatı 10 milyar dolar seviyesine yaklaştı.

22'nci büyük ihracatçımız
İhracat rakamlarını açıklayan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin, dünyanın en büyük 22. ihracatçısı, 14. ithalatçısı ve en yüksek ihracat artışlarından birini gerçekleştirebilen ülke olduğunu söyledi. Tüzmen, Türkiye'nin, kişi başına bin doların üzerinde ihracat rakamını geride bıraktığım da kaydederek, önümüzdeki yıllarda bu rakamın 2-3 bin dolar olacağını söyledi. 2005'in ihracatçı için kolay bir yıl olmadığını ve artış hızında oransal bir yavaşlama yaşandığını kaydeden Tüzmen, ancak bunun ağırlıklı olarak dünya ekonomik konjonktüründe yaşanan gelişmelerle ilişkili olduğunu söyledi.

Cari açığın nedeni sanayi
Tüzmen, cari açığın büyümesinin temel olarak, mal ve hizmet ithalatının ihracatından daha hızlı artmasından kaynaklandığını ifade ederek, cari açık artışının dikkatle izlenmesi gereken bir gelişme olarak karşıda durduğunu söyledi. Bu artışın bir başka yönünün de ihracatta yapısal bir dönüşüm gerçekleşmesi olduğunu belirten Tüzmen, şöyle devam etti: "Geleneksel ihracat sektörlerimiz olan tarım ve tekstil-konfeksiyon gibi emek yoğun sektörlerden otomotiv, makine, kimya gibi yoğun ara malı kullanan sektörlere geçiş sürecinde, döviz kurları gibi çeşitli makroekonomik gelişmelerin de etkisiyle ara malı ithalatında bir sıçrama yaşanmıştır. Benim öngörüm, iç piyasayı rahatlatacak ve rekabet gücünü yükseltecek tedbirler uygulamaya geçildikçe ve ara malı üreticilerimiz talepler doğrultusunda re-organize olarak üretim metotlarında gelişme kaydettikçe ara malı ithalatındaki baskının azalacağı yönündedir."

2006 hedefi 79 milyar dolar
Kürşad Tüzmen, ekonomik program ve makro ekonomik tahmin modellerine göre, 2006'ya ilişkin ihracat tahmininin 79 milyar dolar olduğunu vurgularken, "Artık 80 milyar dolar üzerini telaffuz edeceğimizi öngörüyoruz" diye konuştu.

2005 ithalatı 115 milyar dolar olacak
2005 yılı Ocak-Kasım itibarıyla ithalatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.1 artarak 104.5 milyar dolara ulaştığını ve yılsonu itibarıyla ithalatın 115 milyar dolar olmasının beklendiğini ifade eden Tüzmen, "İthalat artışı ile milli gelir, üretim artışı ve ihracat yakından ilişkilidir. Dolayısıyla, milli gelirin, sanayi üretiminin ve ihracatın arttığı yıllarda ithalatın da artması beklenen bir gelişmedir" dedi. Tüzmen, piyasa dinamiklerini bozucu etki yaratan ithalata yönelik ticaret politikası önlemlerinin etkin şekilde uygulandığım kaydederek, Türkiye'nin 2005'in ilk 6 ayında en fazla damping önlemi alan 4'üncü ülke olduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı