Gazete Vatan Logo

İhracattaki ‘sıçrama’ fırsatını kaçırmayalım

Amerikan Türk İş Geliştirme Konseyi Başkanı Uğur Terzioğlu, “Trump yönetiminin Trans Pasifik Ortaklığı’nı rafa kaldırması Türkiye açısından iyi bir hamle. Çin ile ABD arasında soğuyan ilişkileri de iyi değerlendirmeliyiz. İhracatta büyük bir sıçrama fırsatımız var ve çok hızlı hareket etmeliyiz” dedi

İhracattaki ‘sıçrama’ fırsatını kaçırmayalım

Amerikan Türk İş Geliştirme Konseyi (ATBD Council) Başkanı Uğur Terzioğlu, Donald Trump’ın başkan olmasının ardından yaşanan birçok gelişmenin Türkiye için yeni fırsatlar doğurduğunu söyledi. Trump yönetiminin Trans Pasifik Ortaklığı’nı (TPP) rafa kaldırmasını Türkiye açısında iyi bir hamle olarak gören Terzioğlu, Çin ile ABD arasında soğuyan ilişkilerin de iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Terzioğlu, “ABD ile Türkiye’nin ticari ilişkileri her zaman değerlidir. ABD yönetimleri bunu her daim teyit etmişlerdir. Bu yüzden de ticaretimiz belli bir seviyede süregelmiştir. Ancak ihracatımızda sıçrama yapmanın artık zamanı geldi. Bunu yapacak olan da ihracatçılarımız. Dolar kurunun şu anki seviyeleri bu sıçramayı yapmak için büyük bir fırsat olarak görülmelidir. Trump’ın Çin’le ticari ilişkileri soğutmaya dönük açıklamalarını da düşündüğümüzde, Türkiye olarak hızlı bir şekilde hareket etmemiz gerektiği çok açık. Bu sıçramayı yapmak için mutlaka yeni ihraç kalemleri bulmamız lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

TİM işi ağırdan alıyor

Trans Pasifik Ortaklığı’na ilişkin gelişmenin Türkiye’nin işine geldiğini kaydeden Terzioğlu, “Bu anlaşmanın rafa kalkması Türkiye olarak bizim çok işimize geldi. Bu anlaşma uygulansaydı ABD her şeyi Avrupa’dan alacağı gibi en büyük pazarımız olan Avrupa’nın da Amerika’dan ithalatı artacaktı. Gümrük Birliği her ne kadar Türkiye’nin aleyhine işlese de bizim için Avrupa’yla ilişkilerde önemli bir etkisi var. Gümrük Birliği’nin de bir anlamı kalmayacaktı” dedi.

Terzioğlu, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ABD’yi “hedef ülke” olarak benimsemesi hakkında da değerlendirmelerde bulunarak şu uyarıları yaptı: “ABD’nin hedef pazar ilan edilmesi son derece yerinde bir karar. Ancak bunun gerekleri yeterince yerine getirilmiyor. TİM, ihracatçılarımızın Boston, Michigan, Chicago, Indiana gibi 8 eyalette pazar bulmalarını kolaylaştırmak amacıyla Anderson Economic Group’la danışmanlık hizmeti almak için anlaştı. Ancak TİM işi ağırdan alıyor. Bu yüzden de Anderson Economic Group henüz hiçbir girişimde bulunmadı. Gördüğümüz kadarıyla TİM bu sıralar daha çok İran ve Uzakdoğu ile ilgileniyor. TİM’den hemen harekete geçmesini hatta diğer eyaletleri için de danışmanlık firmalarıyla temas kurmasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Yeni ihraç kalemleri şart

ABD pazarına girmek isteyen ihracatçılara tavsiyelerde bulunan Uğur Terzioğlu, şöyle devam etti: “Yeni ihraç kalemleri gerekli. Türkiye sağlık sektöründe gelişti. Tıbbi araç gereç üretimimiz artıyor. Teknolojik ürünlerin üretimine daha fazla ağırlık vermeliyiz. Amerikalı ithalatçılar, bir firmayla çalışırken devamlılık ararlar. Bir siparişi verdikten sonra ikinci, üçüncü siparişte gecikme olursa o üreticiyle ilişkiyi hemen keserler. Geçmişte bunun çok örneklerini gördük. Ayrıca Amerikalılar çok adetli sipariş sistemiyle çalışırlar. Ona göre üretim kapasitenizin olması lazım. Tekstilde herkes havlu ve bornoz satmanın peşinde oysa bu sektörde satabileceğimiz o kadar çok ürün var ki. Önemli gördüğüm bir başka nokta da Amerika’da her eyaletin bir pazarı var. Oto yan sanayi için Michigan, I llinois, Indiana ve Ohio; tekstil ve hazır giyim için New York; IT sektörü için San Francisco, Chicago, Austin, Dallas ve Seattle öne çıkan eyaletler. İhracatçılarımıza pazar araştırması yaparken buna dikkat etmelerini öneriyorum.”

Haberin Devamı

Anadolu’da temsilcilik açıyoruz

Türk Amerikan ilişkilerinde iş dünyasında şu anda 3 farklı oluşum mevcut. 1987 yılında kurulan ve Türkiye’de Amerikan Ticaret Odası olarak faaliyet gösteren Türk-Amerikan İşadamları Derneği’nin (TABA-AmCham) başında Bora Gürçay var. Amerikan Şirketler Derneği’nin başkanlık koltuğunda Citibank Türkiye Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Serra Akçaoğlu var. Uğur Terzioğlu’nun başkan olduğu Amerikan Türk İş Geliştirme Konseyi Mart 2016’da kuruldu. Terzioğlu, diğer derneklerdeki eksiklikleri gördükleri için yeni bir oluşuma gittiklerini anlattı. Terzioğlu, şöyle devam etti: “Hedefimiz Türk-Amerikan ilişkilerinde faydalı noktayı kaybetmemek. Kurucularımızın yüzde 70’i Amerikan şirketi. Amerika pazarında iş yapmak isteyen firmalarımıza hizmet vermeyi amaçlayan konseyimiz diğer taraftan yatırım iklimi bakımından dünyada en avantajlı ülkelerin başında gelen ülkemiz hakkında Amerikalı yatırımcıları çeşitli platformlarda doğrudan bilgilendirerek Amerikalı şirketleri Türkiye’ye çekmeyi hedefliyor. Bu çerçevede New York, Chicago, Michigan, Washington, San Diego ve Miami gibi önemli bölgelerde temsilcilikler açtık. Her birinin başında Türkiye’nin ne ürettiğini, ne sattığını çok iyi bilen bir Türk var. Türkiye’de de temsilcilik vermeye başladık. İzmir ve Ankara’da açıldı. Adana’da da açma planımız var.”

Haberin Devamı