Gazete Vatan Logo

İhracattaki daralmayı inovasyonla aşacaklar

İhracatçılar, dış piyasalardaki karışıklık ve kurlardaki değişimler yüzünden yaşadıkları daralmayı aşmanın yollarını 5-6 Kasım tarihlerinde Adana’da gerçekleştirilecek Türkiye İnovasyon Haftası’nda arayacaklar.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından Ekonomi Bakanlığı katkıları ile 5-6 Kasım tarihleri arasında Adana’da düzenlenecek Türkiye İnovasyon Haftası’nda ihracatçılar, dış piyasalardaki karışıklık ve kurlardaki değişimler yüzünden yaşadıkları daralmayı inovasyonla aşmanın yollarını arayacak.

Arçelik, TEB, THY ve Turkcell’in stratejik partnerliğinde Adana Sanayi Odası, Çukurova Kalkınma Ajansı, Adana Büyükşehir Belediyesi ve TEMSA’nın destekleriyle gerçekleşecek etkinlikte TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ve MÜSİAD Başkanı Nail Olpak bir araya gelerek sivil toplum kuruluşlarında inovasyonu anlatacaklar. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da etkinliğe katılacaktı ancak başka bir programı yüzünden Adana’ya gelemeyecek.

Ünlü isimler konuşacak

İnovasyon Haftası’na uzay mühendisliği, bulut teknolojisi ve üretimi alanlarında çalışmalar yapan Autodesk Teknoloji Fütüristi Jordan Brandt, Japon çelik üreticisi Toyo Kohan Yönetim Kurulu Başkanı Hirohiko Sumida ve Business Week tarafından “Yılın En İyi İnovasyon Kitabı” olarak gösterilen “The Medici Effect” kitabının yazarı, girişimci ve stratejist Frans Johansson da katılacak. Etkinlikte Türk iş dünyasının önde gelen isimleri de yer alacak. Güler Sabancı, Ali Sabancı, Zeynep Bodur Okyay, Fuat Tosyalı ve Hamdi Akın etkinliğe katılacak isimler arasında... Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Bülent Aymen ile İnovasyon Haftası’nı konuştuk. Etkinliğe yaklaşık 10 bin kişinin katılacağını belirten Aymen, “Bir ilk olarak TİM, TÜSİAD ve MÜSİAD başkanlarını bir araya getireceğiz ve inovasyonu konuşacağız. Özellikle KOBİ ağırlıklı ihracatın yapıldığı Anadolu’da, Çukurova’nın tarım, tekstil, otomotiv alanlarında Cumhuriyetin sanayi devrimine öncülük eden Adana’da inovasyon algısını yerleştirmeyi ve katma değerli ihracatı arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Fasonculuktan kurtulalım’

İhracatçılar olarak yol haritalarının yaratıcılığı, inovasyonu, Ar-Ge’yi geliştirmek ve sürdürülebilirliği unutmamak olduğunu kaydeden Aymen, şöyle devam etti: “İhracatta yaşadığımız tökezlemenin birçok sebebi var ama en büyük problem şu: İnovasyonu lüks görme eğilimi, pekçok ülkenin gerisinde kalmamıza neden oldu. Geride kaldığımız için de markalarımızı, Ar-Ge’yi ön plana çıkaramadık. O yüzden bugün Fransızlar’ın bir çantayı sattığı fiyata 60 çanta satıyoruz. Yarınları kurtarabilmemiz için inovasyon gündemimizde olmalı. Artık fasonculuktan kurtulmalıyız.”

Haberin Devamı

Katılımcılar tek tek inceleniyor

BÜLENT Aymen, Adana’nın 2000’li yıllardan sonra durgunluğa girdiğini hatırlattı. Aymen, “Adana’da Ar-Ge yatırımı yapılmadığı için tekstilde ihraç kg birim fiyatı 1 dolar, Bursa’da 4 dolar. Sadece Adana’da değil Kayseri, İskenderun, Mersin, Karaman, Antakya gibi yerlerde de problem aynı. Dolayısıyla Ar-Ge’yi sanayicinin gündeminde tutmak istiyoruz” dedi. Aymen, etkinliğin güvenliği konusunda gerekli önlemlerin alındığını vurguladı. Aymen, “Online kayıt zorunlu. Online kaydı olmayanlar katılamayacak. Ayrıca tüm katılımcıların ismi valilik ve emniyete gönderiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Japonya’dan 1 gün için geliyor

İNOVASYON Haftası’nın konuşmacıları arasında Japon Toyo Kohan’ın Başkanı Hirohiko Sumida da var. Sumida, 6 Kasım’da yapacağı konuşma için 5 Kasım akşamı gelecek, Osmaniye’de Tosyalı Holding ile yaptığı 500 milyon dolarlık yatırımı ziyaret edip Japonya’ya geri dönecek.