Gazete Vatan Logo

İhracatta yüzde 13.9 artış!

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kasım ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.9 artışla 10 milyar 758 milyon dolar olduğunu, en fazla ihracatı 1 milyar 624 milyon dolar ile otomotiv endüstrisinin yaptığını açıkladı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Düzce Sanayici ve İşadamları Derneği’nde Düzce Valisi Vasip Şahin, Düzce Belediye Başkanı AK Parti’li İsmail Bayram, TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Ali Nedim Güreli, işadamları ve sanayicilerin katıldığı basın toplantısıyla Kasım ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Büyükekşi, sanayicilerin Avrupa pazarının bir bölümünde zorlanacağını söyledi. Büyükekşi, "Özellikle Güney Afrika’da şartlar bizim için zorlaşabilir. Diğer taraftan Kuzey Avrupa ülkeleri nispeten güçlü ekonomik yapıları ile bizim için daha cazip olabilir. Bunun yanı sıra 2012 yılında Çin, Hindistan, Avustralya, Kanada, Endonezya, Brezilya, Arjantin, Şili, Rusya ve ABD gibi pazarlara ağırlık vermeliyiz. 2011 yılının ilk 11 ayında Türk taşımacılarının pazardaki payı yüzde 82 olarak gerçekleşti. 2010 yılının aynı döneminde Türk taşımacılarının pazar payı yüzde 84’dü. Türk taşımacıları Doğu’ya yönelik taşımalarında pazar payını korumakta iken, Batı’ya yönelik taşımalarda pazar payındaki düşüş süreklilik kazandı" dedi.

AB’YE İHRACATTA YAVAŞLAMA GÖZLENİYOR

Mehmet Büyükekşi, Kasım ayında Avrupa Birliği’ne ihracatta artış devam ederken ilk yarıya göre bir yavaşlama gözlendiğini dile getirdi. Büyükekşi, "Almanya’ya ihracatımız yüzde 9, İtalya’ya yüzde 9, Fransa’ya yüzde 12, Hollanda’ya yüzde 16, Belçika’ya yüzde 28. En fazla ihracat yaptığımız ülkeler arasında Irak, Rusya, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Suudi Arabistan, Belçika, Azerbaycan yüksek artış oranları ile öne çıkıyor. Kasım ayında bazı Afrika ülkelerine rekor ihracat gerçekleşti" diye konuştu.

FITCH ELEŞTİRİSİ

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunun görünümünü pozitiften durağana düşürmesini anlamakta güçlük çektiğini vurgulayan Büyükekşi, şunları söyledi:

"Cari açık ve enflasyon riski gerekçe gösterilerek yapılan bu değişikliğinin zamanlaması oldukça manidar. Dünyadaki parasal ve mali dengesizlik bu kadar had safhada iken Türkiye, dünya ülkelerinden olumlu yönde ayrışıyor. Ancak buna rağmen artık güvenirliği sorgulanan bu kurumlar Türkiye’nin kredi notu ile ilgili olumsuz karar alıyorlar. Bu kararın haksız olduğunu ifade etmek istiyorum."

’TÜRKİYE AYRIŞARAK YOLUNA DEVAM EDEBİLİR’

Büyükekşi, Türkiye’nin büyümesi ve ihracatını zorluklara rağmen sürdürebileceğini açıkladı. Büyükekşi, "Temel bir soru var. Avrupa ekonomilerindeki tüm sorunlara rağmen Türkiye büyümesini ve ihracat artışını sürdürebilir mi? Zorluklar olmakla beraber, evet. Türkiye ayrışarak yoluna devam edebilir. Avrupa’da hemen hemen hiçbir ülkenin yanına yaklaşamayacağı oranda düşük bir bütçe açığına sahibiz. 2011 yılının ilk yarısında yüzde 10.2’lik büyüme oranı ile dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olduk. 2012 yılı için Avrupa ortalamasının üzerinde büyüme oranı hedefledik. Yılın ilk 9 ayında 10.9 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girişi oldu. Türkiye’ye gelen yatırımcılar karlı ve mutlu ayrılıyor" dedi.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ İHRACAT ŞAMPİYONU

Kasım ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.9 artış gösterdiğini açıklayan Büyükekşi, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kasım ayı ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.9 artışla 10 milyar 758 milyon dolar olurken, Ocak- Kasım döneminde yüzde 19.7 artışla 122 milyar 156 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Son 12 aylık dönemde ise yüzde 19.5 artışla 133 milyar 978 milyon dolar ihracat yapıldı. Kasım ayında en fazla ihracatı 1 milyar 624 milyon dolarla otomotiv endüstrisi sektörümüz yaparken, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörümüz 1 milyar 254 milyon dolarla ikinci sırada, hazır giyim sektörümüz ise 1 milyar 160 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Tarım sektörümüz Kasım ayında 1 milyar 711 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 15.9 pay alırken, 8 milyar 721 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sanayi sektörümüzün payı yüzde 81 oldu. Madencilik ürünleri sektörümüz ise Kasım ayında 326 milyon dolar ihracatla toplamdan yüzde 3 pay aldı. Kasım ayında en fazla ihracat artışını yüzde 57.1 ile su ürünleri ve hayvansal mamüller sektörümüz, yüzde 54.5 ile hububat ve bakliyat sektörümüz ve yüzde 36.2 ile makine ve aksamları sektörümüz yakaladı."

Haberin Devamı