Gazete Vatan Logo

İhracatta sert düşüş

İhracatta küresel krizin bütün dünyada etkisinin ağırlaştığı Ekim ayında yüzde 2 ile başlayan düşüş giderek artıyor. Kasım’da yüzde 22, Aralık’ta yüzde 25 gibi sert düşüşler yaşayan ihracat yeni yıla da kötü başladı. Ocak 2008’de 9.8 milyar dolar olan ihracat Ocak 2009’da yüzde 27.9’lik düşüşle 7 milyar dolara geriledi. Son bir yıllık ihracat yüzde 14.29 artışla 124.8 milyar dolar oldu

Küresel krizin ihracatta yarattığı tahribat giderek netleşiyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı Ocak ayı ihracat rakamlarına göre, ihracat Ocak’ta yüzde 27.9 gerileyerek 7 milyar dolar oldu. Son bir yıllık ihracat yüzde 14.29 artışla 124.8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

TİM verilerine göre, Ocak ayında en fazla ihracat yapılan sektör 1.15 milyar dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon olurken, bunu 1 milyar dolar ile otomotiv ve yan sanayi, 965 milyon dolarla da demir-çelik sektörü takip etti.

Sanayideki gerileme % 31

Ocak ayında toplam ihracatın yüzde 81.76’sını
gerçekleştiren sanayi grubunda ihracat yüzde 31.08 gerileyerek 5.8 milyar dolarda kaldı. Sanayi sektöründe geriye dönük bir yıllık ihracat ise 108 milyar dolar oldu. Tarım grubu sektörlerinde ise Ocak ayı ihracatı yüzde 5.2 gerileyerek 1.13 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu grupta yıllık ihracat ise 13.5 milyar dolar oldu. Madencilik ürünleri sektöründe ise ihracat yüzde 30.05 azalarak 156 milyon dolar seviyesinde gerçekleşirken, 1 yıllık ihracat ise 3.2 milyar dolar oldu.

Merkez faizi indirdi, buzlar eridi

Son yıllarda Merkez Bankası ile ihracatçılar arasında esen soğuk rüzgarlar son faiz indirimiyle durmuş görünüyor. Nitekim uzun bir süre sonra bir TİM Başkanı Büyükekşi Merkez Bankası Başkanı’nı övdü. Büyükekşi, “Merkez Bankası 3 ay arka arkaya faiz indirimine giderek gecelik faizleri yüzde 16.75’ten yüzde 13 seviyesine çekti. Gerçekleştirdikleri radikal faiz indirimleri dolayısıyla Merkez Bankası başkanı ve ekibini yürekten kutluyoruz. Çünkü, Merkez Bankası peş peşe yaptığı ve gerekirse yapmaya devam edeceği faiz indirimleriyle hedefi 12’den vurmuştur” dedi.

Merkez Bankası’nın eski yönetimi ile yeni yönetimi arasındaki büyük anlayış farkını görmezden gelemeyeceklerine dikkati çeken Büyükekşi, “Bakış açısı farkının sebebi, Sayın Durmuş Yılmaz ve ekibinin tavrını büyüme ve ihracattan yana koymalarıdır. Faizlerin indirilmeye başlamasını ihracatçılar olarak son derece önemli buluyoruz ve devamının gelmesini bekliyoruz” dedi.

İhracatçılar Meclisi kriz garanti fonu önerdi

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bankaların reel sektöre güvenmediğini, 24 milyar TL nakit bulunmasına rağmen kredi veremediklerini savunarak, “TİM olarak güven bunalımını aşmak için, 1 milyar dolar sermayeli bir kriz garanti fon kurulması ve bu fonun 5 milyar dolara kadar kefalete imkan vermesini öneriyoruz. Fonun kaynağının 500 milyon dolarını devlet, Hazine kağıdı olarak koyabilir. Bankalar da 500 milyon dolar katkı sağlayabilir” dedi. Büyükekşi, kısa çalışma ödeneği yerine de vergi, SSK borcu olmayan firmaların işçi çıkarmamak koşuluyla SSK ve muhtasarlarının yüzde 25’inin 1 yıl işsizlik fonundan ödenmesini önerdi.

İHKİB: Krizin panzehiri hazırgiyim sektörü oldu

İSTANBUL Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, iç ve dış faktörler nedeniyle ihracatta 4’üncülüğe kadar gerileyen sektörün Ocak’ta yeniden ilk sıraya çıktığını belirterek şunları söyledi: “Hazırgiyim sektörü krizde en az ivme kaybederek birinci sıraya çıkmış, Türkiye için vazgeçilmezliğini kanıtlamıştır. Rekabet şartlarımızın düzeltilmesi halinde ihracatımızı 2008’in üzerine çıkarmaya hazırız. Sektörümüzün bu gücünü sürdürebilmesi için işgücü ve enerji maliyetlerinin yüksekliği gibi konularda önünü açılmalı. Ocak rakamlarıyla krizin panzehiri olduğumuzu gösterdik.”

Haberin Devamı