Gazete Vatan Logo

İhracatta kesinti yok

İhracattaki artış 8 aydır sürüyor. İhracat Haziran’da yüzde 1.8 artışla 12 milyar 70 milyon dolara, 6 aylık dönemde yüzde 8.2 artışla 76.3 milyar dolara çıktı. Otomotiv yine ihracatı sırtlarken Katar ve Rusya’ya artış dikkat çekti.

İhracatta kesinti yok

Türkiye’nin ihracatı 8 aydır kesintisiz yükselişini sürdürüyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat Haziran’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.8 artışla 12 milyar 70 milyon dolara ulaştı. Ocak-Haziran döneminde ihracat yüzde 8.2 artışla 76 milyar 383 milyon dolara çıkarken, son 12 aylık dönemde yüzde 4.5 artışla 147 milyar 329 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Haziran’da Ramazan Bayramı dolayısıyla 24 iş günü ihracat yapılmasına karşın yükseliş sürdü. Bazı Arap ülkelerinin ambargo koyması sonrasında Katar’a başlatılan temel gıda malzemeleri ihracatı ve Rusya’ya yaş sebze ve meyve ihracatındaki 5 katlık artış Haziran’da yüzleri güldürdü.

1.3 milyar lira fark

TİM, ihracat rakamlarını Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılımıyla Gaziantep’de açıkladı. Türkiye’nin ihracatının 2017’nin ilk 5 ayında yüzde 9.5 artış gösterdiğini hatırlatan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şu ana kadar tam 3 büyük rekor kırdıklarını vurguladı. Büyükekşi, “Dünya ticaretinden aldığımız payı binde 8.9’dan binde 9’a çıkardık. ABD’nin ithalatındaki payımız binde 3’ten binde 3.1’e yükseldi. AB’nin ithalatındaki payımız yüzde 1.28’den yüzde 1.29’a çıktı. İnşallah önümüzdeki dönemde rekorlarımıza yenilerini ekleyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Büyükekşi, Haziran’da ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.8 artışla 12 milyar 70 milyon dolar olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu sınırlı artışın ana sebebi geçtiğimiz yıl Haziran’da 26 iş günü olmasına rağmen bu yıl Ramazan Bayramı’nın etkisiyle 24 iş günü olması. Bu farkın toplam parasal değeri yaklaşık 1.3 milyar dolar. Bu kayıp olmasaydı şu an yüzde 12.8 artış açıklıyor olacaktık. Şunu gururla söyleyebiliriz ki Kasım ayından bu yana, yani tam 8 aydır ihracatta artış açıklıyoruz. Atılım yılı ilan ettiğimiz 2017’nin başından beri istikrarlı bir artış elde etmemiz bizler için büyük bir mutluluk kaynağı.”

Miktar bazında ihracatın Haziran’da yüzde 4.1 artarken, ilk 6 ayda yüzde 12.6 artış gösterdiğini kaydeden Büyükekşi, şöyle devam etti: “Sektörel olarak bakacak olursak, Haziran’da en fazla ihracatı, her zaman olduğu gibi 2 milyar 500 milyon dolarla otomotiv yaptı. Bu sektörümüzün ihracatı yüzde 16.4 arttı. Otomotivi 1 milyar 394 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ve

Haberin Devamı

1 milyar 286 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri izledi.”

Katar’a % 49.2 Rusya’ya % 89

MEHMET Büyükekşi, ihracatın arttığı ülkelerle ilgili şöyle konuştu: “En fazla ihracat yaptığımız 20 ülke arasında, en yüksek artışı yüzde 89 ile Rusya’ya yakaladık. Rusya’ya artış oranı 2017’de aylık bazda en yüksek seviyesini yakaladı. Bu artışta yaş meyve ve sebze ihracatının 5 katına çıkması etkili oldu. Katar’a ihracat yüzde 49.2 artış kaydetti. Değer bazında 17.6 milyon dolar düzeyinde.”
Tam ihracat seferberliği
BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek de ihracatta güçlü performansın devam ettiğini belirtti. Şimşek, “Dolar cinsinden arzuladığımız noktada değiliz ama miktar olarak ihracat artmaya devam etti ve değer olarak çok güçlü bir toparlanma sürecinde” dedi. Şimşek, Türkiye’nin tam bir ihracat seferberliği içerisinde olması gerektiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı