Gazete Vatan Logo

İhracatçıya PGS ile hızlı kredi

Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, ihracatçıların kredi ihtiyaçlarını daha hızlı ve etkin şekilde karşılamak için Portföy Garanti Sistemi’ne (PGS) dahil olduklarını belirtti.

İhracatçıya PGS ile hızlı kredi

Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, bugüne kadar Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) eski sistemiyle çalıştıklarını ancak ihracatçıların kredi ihtiyaçlarını daha hızlı ve etkin şekilde karşılamak için Portföy Garanti Sistemi’ne (PGS) dahil olduklarını belirterek, “2.5 milyar TL’lik PGS fonu açıldı” diye konuştu.

İhracatçıların TL kredi talebini karşılamak için kayıtlı sermaye sistemine geçtiklerini aktaran Yıldırım, halen 3.7 milyar TL olan ödenmiş sermayelerini 5 yıl içinde 10 milyar TL’ye yükselteceklerini kaydetti. Yıldırım, toplam nakdi ihracat kredilerinin yüzde 41’inden fazlasını Eximbank’ın karşıladığını belirterek, şöyle devam etti:

39.8 milyar TL verecek

“Bugüne kadar KGF’nin eski sistemiyle çalıştık. Ancak firmalarımızdan gelen yoğun ısrarlar üzerine, ihracatçılarımızın kredi ihtiyaçlarını daha hızlı ve etkin şekilde karşılamak için bankamız da PGS’ye dahil oldu. Ve 2.5 milyar liralık PGS fonu açıldı. Artık ihracatçılarımıza daha hızlı kredi kullandırtabileceğiz. İhtiyaç halinde bu rakamı artırabileceğiz.”

Haberin Devamı

Yıldırım, 2017 sonunda her 100 dolarlık ihracatın 26 dolarının finansmanında Eximbank’ın imzasının olmasını arzuladıklarını belirterek, “İlk 5 ayda ihracatçılarımıza toplam 9.3 milyar dolar tutarında kredi kullandırdık. 2017’de ihracatçıya 25.4 milyar dolar nakdi kredi, 14.4 milyar dolar da alacak sigortası olmak üzere yüzde 21’lik artışla 39.8 milyar dolar destek vermeyi planlıyoruz” dedi.