Gazete Vatan Logo

İhracatçıya 46 milyar dolar

Eximbank’ın dövizde yaşanan ani şoklara karşı hazırlıklı olduğunu söyleyen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “İhracatçımıza yıl sonuna kadar toplamda 46 milyar dolarlık finansman desteği vereceğiz” dedi

İhracatçıya 46 milyar dolar

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk Eximbank’ın 2017 yılında ihracatçılara sağladığı 39.3 milyar dolarlık desteğiyle ihracatın yüzde 25’ini finanse ettiğini belirtti. Bu yılın Ocak-Temmuz döneminde Türk Eximbank’ın ihracatçılara sağladığı finansman desteğini geçen yıla göre yüzde 9 artırarak 24.1 milyar dolara yükselttiğini bildiren Pekcan, bu tutarın 14.5 milyar dolarının nakdi kredi, 9.6 milyar dolarının sigorta desteği olduğunu kaydetti. Pekcan, “İhracatçımıza Eximbank yıl sonuna kadar toplamda 46 milyar dolarlık finansman desteği sağlayacak. Yeni uygulamalar ve projelerle her zaman ihracatçının yanında olacağız” dedi.

Hedef 11 bin ihracatçı

Türkiye’de tüm bankacılık sistemi içinde verilen ihracat kredilerinin yaklaşık yüzde 45’inin Türk Eximbank tarafından kullandırıldığına dikkati çeken Pekcan, şöyle devam etti: “Bakanlığımızın 100 günlük icraat programı çerçevesinde Eximbank’ın müşteri sayısı artırmak ve müşteriler arasında KOBİ’lerin toplam payını yükseltmek için yoğun çalışmalar yürüteceğiz. Eximbank finansman desteğinden yararlanan firmaların yüzde 69’u KOBİ niteliğinde. Bankanın ihracatçı portföyü 2017’de yüzde 16 arttı. Yıl başından bugüne kadar 900 ihracatçı daha kazanarak portföy 9 bin 871’e yükseldi. Yıl sonu hedefimiz 11 bin ihracatçıya ulaşmak.”

Haberin Devamı

Şoklara karşı hazırlıklı

Ruhsar Pekcan, Türk Eximbank’ın ihracatçıların kur ve faiz riskinden korunabilmelerini teminen vadeli işlemlerin kullanımının yaygınlaştırılması, döviz kurunda yaşanması muhtemel ani şokların ve faiz oynaklıklarının ihracatçı üzerindeki etkisinin azaltılması ve rekabet gücünün desteklenmesi amacıyla gerekli enstrümanların sunulduğunu söyledi. Bu kapsamda daha önce döviz alım, vadeli döviz alım/satım (forward) ürünlerinin sunulduğunu anlatan Pekcan, 9 Temmuz 2018’den itibaren faiz swapı işlemlerine başlandığını ifade etti. Pekcan, 23 Temmuz 2018’den itibaren TCMB kaynaklı reeskont kredilerinde günlük limitin yükseltilmesiyle ihracatçıların bekleyen taleplerinin hızla karşılanmasını sağladığını ekledi.

Haberin Devamı