Gazete Vatan Logo

İhracatçının saati şaştı

Yaz saati uygulamasının kalıcı olmasına ihracatçılardan itiraz geldi. Saat farkının AB ülkeleri ile 2-3 saate çıkacağına dikkat çeken İHKİB Başkanı Tanrıverdi, kararın gözden geçirilmesini istedi.

İhracatçının saati şaştı

İSTANBUL Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yıllık 18 milyar dolar düzeyindeki hazır giyim ihracatının yüzde 75’inin AB ülkelerine yapıldığını hatırlatarak, yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesinin ticareti olumsuz etkileyeceğini savundu.

Hazır giyim sektörü ihracatı için AB ülkelerinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Tanrıverdi, şunları kaydetti: “AB ülkelerine 13 milyar dolarlık ihracat söz konusu. Mevcut uygulamada Almanya, İspanya ve Fransa gibi ülkelerle Türkiye arasında 1, İngiltere ile 2 saat zaman farkı var. Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi halinde fark İngiltere ile 3’e, Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerle 2’ye çıkacak. Çalışma saatlerimizdeki uyumsuzluk makası daha da açılacak, öğleden önceki mesaiyi tamamen kaybedeceğiz. Araya yemek tatili girecek. Biz ancak saat 14.00’ten sonra iş görüşmelerine geçebileceğiz. İngiltere’den günübirlik Türkiye’ye gelenler 3 saatlik zaman farkı nedeniyle iş yapmaya fırsat bulamadan dönmek durumunda kalacaklar.”

Haberin Devamı

Arap ülkeleri kategorisi ülke algısını bozar

Uygulamanın ticari sakıncalarının yanı sıra Türkiye’nin imajı açısından da olumsuz yansımaları olacağını savunan Tanrıverdi, halen GMT (Greenwich Mean Team) +2 diliminde bulunan Türkiye’nin, yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi halinde GMT+3 dilimine geçeceğini bildirdi. Tanrıverdi, “GMT+3 olduğunda Türkiye saat tanımında ve elektronik ortamlarda Orta Doğu ülkesi olarak görünecek. Bir bakıma Avrupa ülkesi olmaktan çıkıp Arap ülkeleri kategorisine dahil olacağız. Türkiye, Avrupa dışı bir ülke olarak kabul edilecek. Ülke algısını düzeltmeye çalıştığımız bir dönemde alınan bu kararın beklenen faydayı sağlamayacağını düşünüyorum” dedi. Tanrıverdi, karar uygulanmadan önce kamuoyu önünde konuşulmasını ve tekrar gözden geçirilmesini istedi.