Gazete Vatan Logo

İhracatçının dolar tahmini: 2.70 TL

2015'te yüzde 4-5'lik büyüme bekleyen İHKİB Başkanı Tanrıverdi, dolar/TL kurunu 2.70 olarak öngördü. İTHİB Başkanı Gülle de faizde değişlik beklemediğini belirtti

İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türkiye'nin 2015'te yüzde 4-5 arasında büyümesini beklediklerini belirterek, "Şu anki faiz oranlarına yakın oranların olacağını öngörüyorum. Doların euro karşısında güçlenmesini beklediğim için gelecek yıl sonunda doların TL karşısında 2.70 civarında olacağını tahmin ediyorum" değerlendirmesinde bulundu. Olası bir faiz artışının sanayi açısından ciddi sıkıntı olacağını belirterek, "Faiz artışı bizim için maliyet artışı demektir. O anlamda faiz artışının olumsuz etkisi olacağını ve dünya şartlarında bir faiz oranının oluşması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin AB’ye ihracatının 2015’te yüzde 5 ila yüzde 10 arasında artacağını öngören Tanrıverdi, şöyle devam etti:

"Avrupa pazarında birçok ürün gamında çok fazla pazar payına sahip değiliz. Buradaki rekabet şartlarının pozitife döndüğünü görebiliriz. Konfeksiyon alanında ihracatçılarımız birçok ülkeden daha iyi şartlarda üretim yapıyorlar ancak bu durum maliyetleri artırdığı için daha pahalı oluyor. Bunun karşılığını alabilirsek ihracatımızın artmamasında bir sebep görmüyorum."

Haberin Devamı

Faiz indirimi beklemiyorlar

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, 2015 yılında yüzde 4'lere yakın bir büyüme beklediğini belirterek, "Bizim için rekabetçi kur 2.15-2.25 dolar arası olabilir" dedi.

Yurt içinde de kısa dönemde faizde bir değişiklik öngörmeyen Gülle, şöyle devam etti: "Merkez Bankası'ndan şu an için bu sinyaller gelmiyor. Son 10 güne baktığımızda piyasalar da daha sakin. İhracatçı, sanayici tabii ki yüksek faizi sevmez. Rekabet yapmamız ve ihracatımızı korumamız açısından faizlerin düşmesi önemli, yatırımlara da engel oluyor. Geçmiş dönemlere baktığımızda sanayici, faiz ve kurda yaşanan iniş çıkışlarda sakin kalmayı en az zararla atlatmayı başardı bence. Hazırlıklı demekten çok, bu tür durumlarda ne yapması gerektiğini biliyor. Tabii ki yüksek faiz olmamalı, biz faizin inmesini konuşurken, 'Çıkar mı' diye düşünmemeliyiz."

Haberin Devamı

Anti-damping korkusu

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci de Türk çelik sektörünü 2015 yılında bekleyen en büyük risklerin Çin ve anti-damping davaları olduğunu söyledi. Ekinci, üretiminin 80 milyon ton civarındaki bölümünü ihraç eden Çin'in, Türk çelik sektörünün ihracatı üzerinde büyük ölçüde olumsuz etki yarattığını vurguladı.