Gazete Vatan Logo

İhracatçılar tünelin ucundaki ışığı gördü

Türkiye’nin ihracatı Haziran’da da artışını sürdürerek 11.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. İsrail ve Rusya’yla ilişkilerin düzelmesi, ihracatçı için umut ışığı oldu.

İhracatçılar tünelin ucundaki ışığı gördü

Türkiye’nin İsrail ve Rusya ile barışarak hem siyasi hem de ekonomik açıdan beyaz sayfa açması ihracatçıları heyecanlandırdı. İhracatta artış seriye bağlanırken, yılın ikinci yarısında hedeflerin tutturulması umudu arttı. Tünelin ucundaki ışığı gören ihracatçılar, iki ülkeyle krizin aşılmasının ticarete önemli katkı sağlayacağını öngördü.

Türkiye’nin ihracatı, Haziran’da geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 1.8 artarak 11 milyar 865 milyon dolara ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre, ihracat ilk 6 ayda yüzde 3.8 düşüşle

70 milyar 654 milyon dolara indi. Son 12 aylık dönemde ihracat da yüzde 6.6 gerileyerek 141 milyar 64 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

AB sevindirdi

İhracat pazarlarında geçen ay 134 ülkeye artış yaşandığı, 101 ülkede azalış olduğu görüldü. En fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında Almanya yine ilk sırayı korudu. İhracat Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı Almanya’ya yüzde 8.6, İtalya’ya yüzde 22 ve ABD’ye yüzde 18.5 artış gösterdi. Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı alan İngiltere’ye ihracat yüzde 4.4 ve Irak’a yüzde 14.9 oranında azaldı. AB’ye ihracatın yüzde 8.6 artması yüzleri güldürdü...

Haberin Devamı

Otomotiv 4 teker üzerinde

Haziran’da ihracatı yine otomotiv sırtladı. İhracatını yüzde 8.2 artıran otomotiv 2 milyar 132 milyon dolarla ilk sırayı aldı. Otomotivi

1 milyar 532 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 323 milyon dolarla kimyevi maddeler izledi. En fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde yüzde 9.5 ile çelik sektörü gerçekleştirdi.

Miktar arttı ürün fiyatı geriledi

İhracatta yaşanan dalgalanmalara dikkat çeken Mehmet Büyükekşi, TÜİK’in yılın ilk 4 ayını kapsayan verilerini hatırlatarak, “İhracat fiyatlarının yüzde 8 düştüğünü görüyoruz. Ancak, ihracatımızın miktar olarak sürekli artıyor olması bizler için sevindirici bir gelişme. Bu yılın ilk 6 ayında ihracatımız, miktar olarak yüzde 6.5 oranında artış gösterdi” dedi.

‘Brexit’in etkisi kısa vadede sınırlı

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararını değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şunları kaydetti: “TİM olarak, yaptığımız çalışmalara göre, Brexit’in ihracatımıza kısa vadede etkisinin sınırlı olacağını düşünüyoruz. Pound ve euroda yaşanan değer kaybı sebebiyle ihracatımızın kısa vadede olumsuz etkileneceğini düşünüyoruz. Ancak, bu etki ciddi bir boyutta olmayacak.”

Haberin Devamı

Büyükekşi, uzun vadede de ticaretin yapılacak serbest ticaret anlaşmalarına ve sürecin nasıl işleyeceğine göre şekilleneceğini söyledi.

Rusya 3 aya telafi edilir

Türkiye’nin İsrail ile mutabakat sağlamasının önemine değinen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, iki ülke arasında yaşanan ve 6 yılı aşan siyasi krizin sona ermesini ihracatçılar adına olumlu bulduklarını kaydetti. Siyasi krize rağmen 2009’dan bu yana İsrail’e ihracatın yüzde 77 arttığını belirten Büyükekşi, büyümenin bundan böyle çok daha yüksek oranda olmasını beklediklerini söyledi. Büyükekşi, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin ihracatta yansımasının minimum 3 ay sonra görüleceğini belirterek, şöyle devam etti: “En hızlı yaş meyve sebze sektörümüze yansıyacak. Mücevher, deri, hazır giyim ve makina sektörlerini hızlı bir şekilde etkileyeceğini düşünüyoruz. Hızlı bir toparlanma olması için önce onların ekonomilerinde bir toparlanma olması lazım.” İlk 6 ayda Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı yüzde 59.7 düşerek 1 milyar 895 milyon dolardan 764.2 milyon dolara indi.

Haberin Devamı