Gazete Vatan Logo

İhracata Rus darbesi!

Tam sayım uygulaması Rusya'ya yapılan hazır giyim ihracatını vurdu! 6,6 milyar dolar tehlikede

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Rusya’nın “tam sayım” uygulamasına geçmesiyle birlikte bu ülkeye yapılan hazır giyim ihracatında yüzde 70’lere varan gerilemeler yaşandığını söyleyerek, “Rusya’nın Kırmızı Hat inadı, 6,6 milyar dolarlık ihracatımızı tehdit ediyor” dedi.

İHKİB Başkanı Tanrıverdi yaptığı yazılı açıklamada, Rusya’nın gümrüklerde “Kırmızı Hat” uygulamasına başladığı Temmuz ayından bu yana yüzde 70’lere varan keskin düşüşler yaşandığını belirterek, “Rusya pazarında yaşadığımız krizi aşmak için Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sürece müdahale etmesini bekliyoruz” dedi.

Hikmet Tanrıverdi ,Rus gümrük kapılarında kilometrelerce kuyruk oluşturan “tam sayım” krizinin çözümü için, iki ülke arasında imzalanan ön protokolün bir sonuç vermediğini söyledi. Eylül ayında imzalanan protokolün altyapı çalışmalarının bugüne kadar bitirilemediğini vurgulayan Tanrıverdi, şunları söyledi:

“2008 yılında Rusya’ya yapılan resmi hazır giyim, tekstil ve deri konfeksiyon ihracatının 1,5 milyar doları buldu. Diğer sektörlerle birlikte toplam ihracatın ise yüzde 35’lik bir artış ile 6,6 milyar doları aştı. Hazır giyim ihracatının 2007 yılına göre yüzde 7,7 oranında artarak 305,6 milyon dolara ulaştı.”

Tanrıverdi, bavul ticareti ile hazır giyim ihracatının çok daha yukarılara çıktığını ifade ederek, “Kırmızı Hat” krizi öncesinde yıllık hazır giyim ihracatında yüzde 50’lerin üzerinde bir artış beklendiğini dile getirdi.

-“KRİZ BÜROKRATI AŞIP SİYASİ İRADEYE DAYANDI”-

Tanrıverdi sözlerini şöyle sürdürdü: “Son dönemde Rusya pazarı Avrupa’ya göre çok daha hareketli bir seyir izliyor. Ancak tam sayım yüzünden firmalarımız yeni sezon ürünlerini gönderemediler. Bunun yarattığı güvensiz ortam nedeniyle gelecek döneme ilişkin sipariş alamadılar. Hazır giyim ihracatımız Ocak-Temmuz 2008 arasında aylık yüzde 25-60 arasında artarken, tam sayım uygulamasının hemen ardından Ağustos’ta bu oran yüzde 6,26’ya geriledi. Eylül ayında yüzde 14,6 artan hazır giyim ihracatı, Ekim’de eksi yüzde 7,9, Kasım’da eksi yüzde 32,2 oldu. Hazır giyim ihracatı Aralık ayında ise tam yüzde 68,9 azaldı. Yüzde 70’lere varan düşüş oranları Rusya’ya ihracat yapan diğer sektörler için de geçerli. Öte yandan Avrupa üzerinden gönderilen Türk menşeli ürünlere de tam sayım uygulandığı duyumunu alıyoruz.”

İHKİB Başkanı, Rusya’nın bugüne kadar sadece Türkiye ile imzaladığı bu protokolün Türk hazır giyim sektörünü ve genel ihracatı olumsuz etkileyerek haksız rekabete yol açtığına dikkat çekti.

Tanrıverdi, Türkiye’nin lehine olmayan protokolün, rakibimiz olan Çin ve Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasında ciddi fark yaratacağını kaydederek bu farkın pazarla ilgili beklentileri büyük oranda etkileyeceğini söyledi.

-“SORUNLAR AŞILIRSA RUSYA’YA İHRACATIMIZ 3-4 KAT ARTAR”-

Tanrıverdi, küresel kriz ortamında bile perakende pazarı yüzde 10’ların üzerinde büyüyen Rusya pazarını kaybetmeye tahammüllerinin olmadığını söyledi.

Yaşanan sürecin Türk hazır giyim sektörü açısından son derece tehlikeli bir noktaya doğru gittiğine dikkat çeken Tanrıverdi, “Sorunun çözümü bürokratları aşıp, siyasi iradeye dayandı. Bu noktada Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sürece müdahale etmesini bekliyoruz. Gümrüklerdeki sorunun aşılması ve bir süre önce girişimlerini başlattığımız Ruble ile ticaretin gerçekleşmesi halinde sektörümüz için son derece önem taşıyan 2009 yılında bu ülkeye olan ihracatımız 3-4 kat artar” dedi.

Haberin Devamı