Gazete Vatan Logo

İhracata doping oldu

ABD’li Doblo için düğmeye bastı, 200 bin siparişi şimdiden garantiledi

Tofaş CEO’su Ali Pandır, Fiat CEO’su Marchionne’nin ‘Yeni Doblo’yu ABD’ye ihraç edelim’ önerisini kabul ettiğini belirterek, fizibilite çalışmalarına başladıklarını açıkladı. 2010’dan ümitli olduklarını söyleyen Pandır, “Şimdiden 200 bin ihracat siparişi aldık” dedi

Gölcüklü Transit Connect’ten sonra Bursalı Doblo’ya da ABD yolu gözüktü. ABD’li Chrysler’in yüzde 20’sini alarak şirkete ortak olan Fiat, otomotivin beşiğine Doblo’yu ihraç etmeye hazırlanıyor. Ocak ayında Avrupa’da satışına başlanacak yeni Doblo’nun 2011 yılı içinde Amerika pazarında da yer alması için düğmeye basıldı.

Yeni Doblo’nun ABD’ye ihracatıyla ilgili ilk resmi açıklamayı Torino’da yapan Tofaş CEO’su Ali Pandır, “Yeni Doblo’nun ABD’ye ihracatı için fizibilite çalışmaları başladı. ABD için homologasyon (teknik uyum) süreci var. Çarpışma testi bile Avrupa’dan çok farklı. Bu süreç 2 yılı bulabiliyor. Ancak Chrysler’in Mercedes tecrübesinden yararlanıp daha kısa sürede Doblo’yu Amerika’ya hazır hale getireceğiz. Chrysler, Mercedes ile ortaklığı döneminde Sprinter’i Amerika’da sattığı için ticari araçta uyum sürecini çok iyi biliyor. Bu konuda Fiat’ın homogolasyon ekibi ile Chrysler ekibi çalışıyor” açıklaması yaptı.

Fiat CEO’su teklifi beğendi

Ford Otosan’ın Transit Connect ihracatının, yeni Doblo’ya ABD kapısını açtığını kaydeden Pandır, Amerika fikrinin nasıl doğduğunu şöyle aktardı: “Fiat ile Chrysler arasındaki ortaklık sonrasında yeni Doblo’nun ABD’ye gidebileceği önerisinde bulundum. Connect’i bu noktada örnek gösterdim. Sergio Marchionne’nin yönetim kurulu komitesine bu projeyi ilettim. 3 kişilik bu üst düzey komite fikri beğendi ve ilerleme planına koydu.”

Doğalgazlı araçları teşvik edelim ödediğimiz para havaya uçmasın

TofaŞ CEO’su Ali Pandır, Türkiye’nin Avrupa’daki gibi doğalgazlı (CNG) araçları teşvik ederek, enerji ithalatında önemli miktarda tasarruf sağlayabileceğini söyledi. Pandır, “Türkiye, aldığı doğalgazı kullanmasa da parasını ödüyor. Dolayısıyla cebimizden kullanmadığımız gaz için para çıkıyor. Büyük bir israf yaşanıyor. Bunun için doğalgaz istasyonları açılarak, teşvik edilse bu gazın bir kısmı çok rahatlıkla araçlar için kullanılabilir. Bugün İtalya doğalgazlı araçlar için 6 bin 500 euroyu bulan teşvikler veriyor. Kamu alımlarında doğalgazlı araçları zorunlu tutuyor. Bu sayede İtalya’da hem çevre korunuyor hem de tarihi eserler. Bizim de boşa giden gazı bu şekilde değerlendirmemiz gerekiyor” önerisini getirdi.

İhracata doping oldu

Yıllardır Fiat’a İtalya için doğalgazlı araçlar ürettiklerini hatırlatan Pandır, “Bu yıl teşviklerle birlikte bu tip araç ihracatımızda artış yaşanıyor. 31 Aralık’ta İtalya Hükümeti’nin teşvikleri bitiyor ama bu tarihe kadar sipariş verenlerin 31 Mart’a kadar araçları teslim alma şansı var. Biz Mart sonuna kadar 20 bin doğalgazlı Doblo ve Fiorino ihraç edeceğiz” diye konuştu.

Tofaş 2009 yılının ihracat şampiyonu olacak

TofaŞ, 2010 yılına hızlı başlayacak. Şirket, küresel ekonomik krize rağmen daha şimdiden önümüzdeki yılın ihracat bağlantılarını bitirdi. Tofaş, yıl bitmeden 2010 için 200 bin adetlik ihracatı garantiledi.

Ali Pandır, “2010’dan çok umutluyuz. Çünkü hem Fiorino çok beğeniliyor ve talep görüyor hem de yeni Doblo satışa sunuluyor. Biz şimdiden 2010 yılı için 200 bin adet ihracat siparişi aldık. Bu bir rekor. Özellikle Fiorino, Bipper ve Nemo’da her geçen gün artan bir taleple karşı karşıyayız” dedi.

Önümüzdeki yıl 270 bin adetlik üretim gerçekleştireceklerini belirten Pandır, bu rakamın yaklaşık 220 bin adedini dünya pazarlarına ihraç edeceklerini kaydetti. Pandır, şöyle devam etti: “Şu an 400 bin adet kapasiteli fabrikamızın 165 bini Minicargo (Fiorino, Bipper, Nemo), 140 bin adedi Doblo üretiminden oluşuyor. 30 bin adet de Linea üretiyoruz. Geriye kalan 65 bin adetlik kapasitenin büyük bir kısmını da Amerika ihracatına ayıracağız.”

Küresel ekonomik kriz nedeniyle 2009 yılı hedeflerinde sapmalar gerçekleştiğini söyleyen Ali Pandır, “Bu yıl 360 bin adetlik üretimi hedefliyorduk. Bunun 300 bin adedini ihraç edecektik. Kriz yüzünden bu rakam 240 bin adette kaldı. Bu rakamın 180 binini ihraç edeceğiz. Adet bazında bu yılın ihracat şampiyonu biz oluruz” dedi.

Rahmi Koç’tan ‘Tofaş’ı hak ettiği yere getirdiniz’ övgüsü

TofaŞ, küresel krize rağmen gösterdiği performans sayesinde Koç Holding’in gözbebeği haline geldi. Şirket, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’un gözdesi olmayı başardı. Ali Pandır, Rahmi Koç’un kendisini her gördüğünde tebrik ettiğini belirterek, “Bu tebriği hem yazılı hem sözlü yapıyor. Rahmi Koç beni her gördüğünde ’Tofaş’ı hakettiği yere getirdiğiniz için teşekkür ediyorum’ diyor. Rahmi Bey’in gözbebeği olduk. Tofaş bugün Koç Holding’in bile ummadığı yere geldi. Bu yükselme devam edecek” dedi.

Tofaş’ın tahtını geri aldığını belirten Pandır, şunları kaydetti:

“Şans da bizden yanaydı. Özellikle Minicargo projesi Tofaş’ı atağa kaldırdı. Fiat, Peugeot ve Citroen için ürettiğimiz bu araç taklit edilemedi. Böyle bir aracın özellikle kriz döneminde tek bir firma tarafından üretilmesi çok zordu. Böylesine bir proje birkaç şirket birlikte hareket etmezse mantıklı değil. Minicargo’da 3 şirketin biraraya gelmesi işin kârlılığını artırdı. Krizde Minicargo gibi bir proje için firmalar birliktelik kuramadı. Bu da bizim şansımız oldu.”

Haberin Devamı